Tudi moški si vedno ne želijo seksa

Dvojna spolna merila povzročajo težave moškim, ki prav tako kot ženske, nimajo vedno visoke želje po seksu.

Tudi moški si vedno ne želijo seksa (foto: profimedia) profimedia
20. 2. 2022

Včasih tudi moški niso v razpoloženju za spolnost. Čeprav se ta stavek morda zdi samoumeven, pa so v resnici moški velikokrat videni kot spol, ki si neprestano želi seksa in nenehno išče priložnosti za kakršnokoli spolno interakcijo. Ta pritisk jih navdaja z občutkom, da ne morejo partnerici reči »oprosti, trenutno mi ni do tega.«

Od kod prihaja ta pritisk?

Standardni stereotip heteroseksualnega moškega, ki vodi velik del naše socializacije v zvezi s spolnostjo, prikazuje moške v interakcijah z ženskami kot oportunistične spolne agente – ki zasledujejo, pritiskajo in si prizadevajo za vedno večjo raven spolne intimnosti. V nasprotju s tem so ženske predstavljene kot »varuhinje vrat«, ki si prizadevajo za to, da je spolni dostop moških omejen, dokler ni zagotovljena romantična zavezanost ženski.

Raziskave kažejo, da moški zaradi omenjenih pritiskov poročajo o lažnem zanimanju za seks – privolijo v spolni odnos tudi, ko si ga ne želijo, včasih celo dajo pobudo zanj, če se počutijo, da je to od njih pričakovano.

Prav tako mnogi ljudje verjamejo, da moških ni mogoče prisiliti v spolni odnos. Zaradi teh in podobnih razlogov se moški veliko redkeje odločajo za to, da prijavijo spolno nadlegovanje. Še več, moški, ki se odločijo za prijavo spolnega nadlegovanja so ocenjeni kot manj kredibilni in prejmejo manj sočutja kot ženske, ki poročajo o spolnem nadlegovanju s strani moških.

Zakaj si moški ne želijo seksa?

Obstaja veliko razlogov, zakaj moški včasih (ali pogosto) nočejo sodelovati v spolnem odnosu in so odvisni od vsakega posameznika, njegovega ozadja in trenutnega počutja in situacije. V zadnjem času lahko opazimo vztrajno upadanje spolne aktivnosti, ki ga spremljajo naraščujoče stopnje stresa, depresije in anksioznosti (ki pogosto močno vplivajo na libido). Spolno željo nižajo tudi razna zdravila, kot so npr. antidepresivi.

Pristajanje na neželeni spolni odnos lahko ima negativne posledice za duševno in fizično zdravje. Raziskovalci so odkrili višje ravni stresnega hormona kortizola pri tistih moških, ki so večkrat poročali o strinjanju s sicer neželenim spolnim odnosom.

Pomen komunikacije

Če občasno ne čutite želje po seksu (kljub temu, da si tega želi vaš privlačni partner) je to popolnoma normalno. Če opazite, da to začenja povzročati težave v vašem odnosu, je najboljša rešitev ta, da se o svojih občutkih in željah odkrito pogovorite z njim/njo in hkrati pojasnite, da za vaše pomanjkanje želje po spolnosti ni odgovoren/odgovorna on/a. Ko enkrat vzpostavite ta pogovor, ste na dobri poti za skupno odkrivanje možnih reštitev, ki bodo zadovoljive za oba. Če pa opazite, da je vaša želja po seksu nenadoma močno upadla, se lahko o tem morda pogovorite še z zaupanja vrednim terapevtom.

Povzeto po: psychologytoday.com

Preberite si še: