V 5. tednu seminarja z Majo Megla: Bodite pozorni na ljudi, ki niso sposobni priznati napake

Kako živeti pravico do lastnih napak in nepopolnosti? 

V 5. tednu seminarja z Majo Megla: Bodite pozorni na ljudi, ki niso sposobni priznati napake (foto: nada žgank) nada žgank
17. 5. 2021

Danes so tisti, ki so se prijavili na program za osebno rast dobili v e-nabiralnike 5. del seminarja Smem biti srečen z Majo Megla. 

V tem tednu se bomo posvetili napakam, odpuščanju sebi in drugim. Izkušnje so tiste, ki prinašajo spoznanja in omogočijo osebnostni razvoj. Ni pravih in napačnih, kajti tudi napake vodijo v spoznanja. Kako priznati svoje napake in sprejeti lastno nepopolnost?

Priznati napako pomeni pogum, da priznamo lastno nepopolnost, omejenost, pomanjkljivost, nezadostnost. Pogosto počnemo ravno nasprotno. Radi se vidimo kot lepe in pametne, sposobne in ljubljene, svetu pa kažemo le svoje talente in adute, svojo svetlo in pozitivno stran, na katero smo ponosni.

Iz knjige Smem biti to, kar sem:Bodite pozorni na ljudi, ki niso sposobni priznati napake, kajti opraviti imate z osebo, ki se ni prav nič naučila, kar pomeni, da bo isto počela še naprej. Tisti, ki se ne zmore iskreno opravičiti za svojo napako, lahko tudi nerodno in v zadregi, na katerikoli način torej, a opravičiti, kaže, da ni osvojil življenjske lekcije. Ne zaveda se, kaj je storil in kakšne posledice ima njegovo dejanje. Če ga ne obžaluje, ga legitimira kot nekaj sprejemljivega. To pomeni, da bo podobna dejanja storil tudi v prihodnje.” 

In kakorkoli se bomo trudili, v življenju bomo tudi prizadeli, ranili, poškodovali, uničili. Ne bomo le nedolžni, temveč tudi krivi.

Moramo si dovoliti napake. Jih sprejeti kot del življenjske igre. Si jih dopustiti in odpustiti. Odpuščanje je najpomembnejše čistilo za naše odnose. Ko od – pustimo, pustimo, da nekaj odide. Ne zadržujemo jeze, gneva, rane ali razočaranja. Odslovimo jih. Naredimo prostor za novo. Odpuščanje omogoči, da lahko spremenimo svoje čustvo iz obremenjujočega in težkega, v prijetnega ali vsaj nevtralnega.

A če imamo sami pravico delati napake, jih imajo pravico tudi drugi. Zato moramo znati odpustiti ne samo sebi, temveč tudi drugim. Odpuščanje je priznanje, da ima človek kot bitje pravico do napak. Tako mi kot tudi drugi.

... Celoten članek si lahko preberete ob prijavi na seminar.

Program poteka po elektronski pošti. Vsak ponedeljek od 19. aprila prejemate v svoj e-nabiralnik vsebino, ki jo za vas pripravlja Maja Megle. Prijavite se lahko kadarkoli, saj vam bomo poslali tudi vse zamujene vsebine. Prijavite se lahko prek spodnjega obrazca, kjer vpišete svoj e-naslov.

Poglejte pa si tudi oddajo SENSA POGOVORI. V prvi oddaji Sensa POGOVORI se je voditeljica Marjana Lavrič pogovarjala z Majo Megla, avtorico knjižne uspešnice Stres, kuga sodobnega časa in pravkar izdane nove knjige Smem biti to, kar sem.