V 7. tednu seminarja z Majo Megla: Vrednote so semena, iz katerih rastemo

Vrednote so semena, iz katerih rastemo. Od njihove narave je odvisno, ali bomo postali hrast, pšenica ali kaktus. Kažejo smer, za katero se nam zdi vredno prizadevati si, cilje, ki jih cenimo, ali vsebine, po katerih hrepenimo. Sami se odločimo, katere bomo negovali ali opustili.

V 7. tednu seminarja z Majo Megla: Vrednote so semena, iz katerih rastemo (foto: nada žgank) nada žgank
31. 5. 2021

Danes so tisti, ki so se prijavili na program za osebno rast dobili v e-nabiralnike 7. del seminarja Smem biti srečen z Majo Megla. 

Živimo v času neoliberalne ideologije, ki časti svet potrošništva in prostega trga. Temelji na neoliberalnih vrednotah, kot so tekmovalnost, kariera, produktivnost, zasebna lastnina, profit, agresivnost, podjetništvo. Zaradi njih se povečujejo socialne razlike in zaradi njih je v Sloveniji škoda, ki jo povzročata slabo upravljanje države in njeno skoraj vazalsko podrejanje interesom tujega kapitala, skrb vzbujajoče velika. Zaradi teh neoliberalnih vrednot se je pozornost povsem usmerila v zunanje: v uspeh, moč, denar, vpliv, kariero, zunanjo lepoto. Napeta, gladka koža se ceni bolj kot znanje in veščine.

Družba podpira osredotočenost na sebe, na svoje interese in potrebe, na svoje koristi in dobrobiti. Sebičnost ima več prostora in občudovanja kot empatija in sočutje do bližnjega. Zato sociologi in psihologi govorijo in opozarjajo na naraščajoči narcisizem, na pereč problem normalizacije patologije, ki v družbi postaja celo želena, cenjena in nagrajevana.

Kdor v sebi nima vrednot, pozna kot edino vrednoto vrednotenje, ki ga izpeljejo drugi. Zato se bomo prilagajali mnenju drugih in se prilagajali ter odhajali daleč stran od tistega, kar sami zares želimo, čutimo, hrepenimo. Ozirali se bomo na mnenja drugih, iskali odgovore zunaj nas, namesto da bi zaupali svojim občutkom in lastnemu znanju, intuiciji. Ne bomo se odoločali glede na to, kar je prav in pravično, ampak le po tem, kar bo sprejeto s strani ljudi. Odločilno bo postalo zunanje večinsko mnenje in ne naša notranja resnica. 

Ko pa živimo svoje vrednote, nam to prinese notranjo svobodo. Smo mi, usklajeni s sabo in svojim čutenjem. Ne opredeljujemo se na podlagi presoj drugih ljudi in ni nas strah, da ne bomo zadovoljili njihovim kriterijem.

Katere so vaše vrednote? Kam vas vodijo?

... Celoten članek si lahko preberete ob prijavi na seminar.

Program poteka po elektronski pošti. Vsak ponedeljek od 19. aprila prejemate v svoj e-nabiralnik vsebino, ki jo za vas pripravlja Maja Megle. Prijavite se lahko kadarkoli, saj vam bomo poslali tudi vse zamujene vsebine. Prijavite se lahko prek spodnjega obrazca, kjer vpišete svoj e-naslov.

Poglejte pa si tudi oddajo SENSA POGOVORI. V prvi oddaji Sensa POGOVORI se je voditeljica Marjana Lavrič pogovarjala z Majo Megla, avtorico knjižne uspešnice Stres, kuga sodobnega časa in pravkar izdane nove knjige Smem biti to, kar sem.