12 razlogov, zakaj imamo slab partnerski odnos (ali pa ga sploh nimamo)

Nekatere dinamike nam onemogočajo globino in bližino v partnerskih odnosih, druge pa lahko celo preprečujejo sploh vzpostaviti odnos. 

12 razlogov, zakaj imamo slab partnerski odnos (ali pa ga sploh nimamo) (foto: shuttersotck) shuttersotck
16. 9. 2023

1. Težek odnos z mamo / ali očetom 

Kar je ostalo nerazrešeno v vašem odnosu z mamo ali očetom, se bo verjetno ponavljalo v odnosu s partnerjem.

2. Starša zavračate, obsojate ali krivite

Čustva, lastnosti in vedenje, ki ga pri staršu zavračate, najverjetneje nezavedno živijo v vas. Pritožbe zoper starša morda projicirate na partnerja. Morda ste našli partnerja, ki ima podobne lastnosti kot starš, ki ga zavračate. Če zavračate starša, se to morda odraža s težavami v vaših partnerskih odnosih. Morda zapuščate partnerje ali oni zapuščajo vas. Morda se vam vaši odnosi zdijo prazni ali pa ste raje sami. Zdi se, da tesna vez s staršem istega spola okrepi našo zmožnost predati se partnerju. 

3. Zlitost z občutji starša

Če ima en starš negativen odnos do drugega, je mogoče, da boste tak odnos prenesli na svoj odnos do partnerja. Občutja nezadovoljstva do partnerja se lahko prenašajo iz generacije v generacijo. 

4. Vaša zgodnja vez z mamo je bila prekinjena

V takem primeru je verjetno, da boste čutili določeno mero anksioznosti ob povezovanju s partnerjem v intimnem odnosu. S poglabljanjem odnosa se tudi anksioznost pogosto poglablja. Če se ne zavedate, da anksioznost izvira iz prekinitve zgodnje vezi v otroštvu, lahko začnete kriviti partnerja ali ustvarjati druge konflikte, zaradi katerih se izognete bližini z njimi. 

Morda čutite, da nikakor ne morete zadovoljiti svojih potreb po ljubezni in pozornosti, se oklepate partnerja, ali pa čutite ljubosumje in ste negotovi.

Morda pa zelo cenite svojo neodvisnost in od partnerskega odnosa ne zahtevate veliko. Morda se takim odnosom celo izogibate. 

5. Prevzeli ste skrb za občutja starša

V idealnem primeru starši dajejo, otroci pa sprejemajo. Vendar v veliko primerih, ko je starš žalosten, depresiven, anksiozen ali negotov, velja, da otrok bolj zagotavlja tolažbo, kot jo prejema. Pozneje v življenju bo tak otrok morda partnerju dajal preveč in s tem oteževal odnos. Lahko pa je tudi nasprotno. Morda čuti, da so potrebe njegovega partnerja preveliko breme, zato čuti zamero ali se čustveno oddalji od njega, ko se začne njun odnos poglabljati. 

6. Vaša starša sta bila nesrečna drug ob drugem

Če sta imela starša težave v odnosu, je mogoče, da si tudi vi ne boste dovolili uživati več, kot sta imela onadva. Nezavedna zvestoba staršem vam lahko preprečuje biti srečnejši od njiju. V družinah, kjer je veselje omejeno, se otroci lahko počutijo krive ali nelagodno, kadar so srečni. 

7. Vaša starša sta se ločila

Če sta se straša ločila, lahko tudi vi nezavedno zapustite partnerja. To se lahko zgodi, ko dosežete enako starost kot vaša starša, ko sta se ločila, ko ste v odnosu preživeli enako dolgo kot onadva, ali ko vaš otrok doseže enako starost kot vi, ko sta se starša ločila. Lahko pa se zgodi, da ostanete v odnosu, vendar živite čustveno ločeni. 

8. Vaš starš ali stari starš je trpel v zakonu

Če je bila vaša babica na primer ujeta v zakonu brez ljubezni ali če je vaš ded umrl, je bil alkoholik, kockar ali je babico zapustil, da je morala sama poskrbeti za otroke, lahko kot vnukinja nezavedno povezujete te izkušnje z zakonom. Morda ponavljate njeno izkušnjo ali se ne želite predati partnerju, ker se (nezavedno) bojite, da se vam bo zgodilo enako kot njej. 

9. Splavili ste (ali katera od vaših prednic)

V svoji krivdi in obžalovanju si morda ne dovolite sreče v odnosu. 

10. Eden od staršev je z drugim grdo ravnal

Če je vaš oče z mamo slabo ravnal, morda kot sin na podoben način ravnate s svojo partnerko, da oče ne bi bil edini v družini, ki se je tako vedel. Če ste hči takega očeta, imate morda parnterja, ki z vami grdo ravna. Morda vam je težko sprejeti, da bi bili srečnejši, kot je bila vaša mama. 

11. Vaš starš je mlad umrl

Če ste v otroštvu izgubili starše, se lahko telesno ali čustveno oddaljite od svojega partnerja, ko dosežete starost, v kateri je umrl vaš starš, ko ste v odnosu preživeli enako dolgo kot vaša starša, ali ko vaš otrok doseže enako starost kot vi, ko je vaš starš umrl. 

12. Bili ste mamin zaupnik

Kot deček ste morda poskušali zadovoljiti mamine potrebe in ji dati tisto, česar ni dobila od očeta. Pozneje v življenju imate lahko težave pri predajanju ženskam, se čustveno ali telesno zaprete, saj se bojite, da bi vaša partnerka, tako kot mama, od vas potrebovala ali zahtevala preveč. Deček, ki je bil materin zaupnik, pogosto hitro vzpostavlja odnose z ženskami, morda celo postane ženskar in za sabo pušča sled strtih src. 

.... 

Več najdete v knjigi Podedovane družinske travme, Mark Wolynn, založba Primus

Preberite si še: