Zakaj ni nujno, da vam oseba laže, tudi če kaže tipične znake laganja

15. 9. 2023
Deli
Zakaj ni nujno, da vam oseba laže, tudi če kaže tipične znake laganja (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Ali ste vedeli, da se ljudje, ki so pod pritiskom, vedejo skoraj enako kot tisti, ki lažejo? 

Eden najkoristnejših načinov razlaganja telesne govorice je ugotavljanje, kdaj nekdo laže. Številne znanstvene raziskave so razkrile, da določena vedenja, kadar se pojavijo naenkrat, kažejo na stres, ki ga občutimo, kadar nekomu lažemo.

Večina posameznikov, ki skušajo zavajati druge, namreč doživlja stres ali fizično napetost, povezano z občutenjem krivde. Ko se hkrati pojavi več takšnih znakov stresa, je to lahko znamenje, da poskuša oseba zavajati druge.

Vedeti moramo, da ni enega samega pokazatelja laganja, obstaja pa več znakov stresa. Na primer, pogosti znaki stresa med govorjenjem vključujejo hitro mežikanje, stiskanje ustnic in masiranje lastnih rok.

Izzivi pri ugotavljanju, ali vam nekdo laže

Toda celo strokovnjaki za telesno govorico se morajo soočiti s izzivi pri odkrivanju znakov laganja. Osnovni vprašanji sta: »Ali je ta oseba videti pod stresom, ker laže?« in pa »Ali se zdi pod stresom zaradi drugega razloga?« Razlog je v tem, da se ljudje, ki so pod pritiskom, vedejo skoraj enako kot tisti, ki lažejo.

Izzivi pri odkrivanju, ali nekdo laže, vključujejo:

Strah ga je, da mu ne boste verjeli

Ko nas je strah, da nam nekdo ne bo verjel, lahko delujemo kot lažnivec. Če zaslišujete osebo glede nekega dogodka, je lahko to zastrašujoče, še posebej če jo obtožujete, da je naredila nekaj slabega.

Morda ni naredila nič narobe, vendar kljub temu lahko čuti stres in kaže neverbalne znake stiske, ki jih je mogoče napačno razlagati kot znake laganja.

Ne daste mu priložnost, da se jasno izrazi

Ko smo v pogovoru napadalni in obtožujoči, oseba morda nima priložnosti, da bi se jasno izrazila.

Sugestivno zasliševanje lahko privede do tega, da oseba dodaja podrobnosti ali podaja različne različice dogodka, kar bi lahko napačno razumeli kot zavajanje.

Pogovor ji je vzbudil spomin na travmo

Ko nam nekaj prebudi spomin na travmatičen dogodek, to pogosto kažemo tudi s telesno govorico.

Če se z osebo pogovarjate o kaki težki tematiki in se vam zdi živčna ali se zapre vase, je to morda zato, ker se ji je že kdaj zgodilo kaj podobnega in so na površje priplavali negativni občutki.

Ne spomni se podrobnosti

Znanstveno dokazano je, da postane spomin s časom manj zanesljiv in natančen. Oseba, ki jo sprašujete o dogodkih iz oddaljene preteklosti, se morda težko natančno spomni podrobnosti, tudi če so osnovni dogodki resnični.

Laganja ni mogoče prepoznati na podlagi enega samega znaka telesne govorice, kot je hitro mežikanje ali celo podajanje različnih verzij preteklih dogodkov.

Zapomnite si, da se lahko oseba pod pritiskom vede podobno kot oseba, ki skuša zavajati druge, zato bodite vedno sočutni in prijazni! Tako je največ možnosti, da se bo ob vas počutila dovolj varno, da vam bo povedala po resnici.

Povzeto po Psychologytoday.com 

Preberite tudi:

Novo na Metroplay: "Slovenski hribi postajajo preobremenjeni" | Matjaž Šerkezi