8 znakov, da ste imeli čustveno zlorabljajočega starša (pa tega sploh niste vedeli)

12. 3. 2024
Deli
8 znakov, da ste imeli čustveno zlorabljajočega starša (pa tega sploh niste vedeli) (foto: profimedia)
profimedia

Morda mislite, da je bila vaša vzgoja zdrava, a obstajajo nekateri znaki, da vaša mama ali oče nista bila tako čustveno zrela, kot mislite. Morda ste njuno vedenje stalno opravičevali ali iskali izgovore zanj, kar je tudi povsem normalno za otroka, ki je odvisen od staršev. 

"Čustvena zloraba se pogosto uporablja izmenljivo z izrazom psihološka zloraba," pravi terapevtka Carolyn Cole. "Čustvena zloraba pomeni ravnanje z nekom na načine, ki se lahko štejejo za travmatične. S takim vedenjem damo osebi občutek, da je manjvredna ali ne dovolj dobra. To je lahko še posebej boleče, če to stori starš otroku, saj otrok zaupa, da ga bo starš imel brezpogojno rad."

Cole pravi, da ko nekdo razume, kaj je doživel, lahko ozavesti, kako to vpliva nanj kot na odraslo osebo. Nato lahko s terapevtom dela na spremembah v načinu, kako komunicira z drugimi in s tem prepreči, da bi naredil enako svojim otrokom. 

Terapevti pravijo, da so tole pogosti znaki, da ste imeli čustveno zlorabljajočega starša.

1. Bil je pretirano muhast

Pomembno je prepoznati, kako muhast je bil vaš starš, ko ste odraščali. "Če so njegova nihanja razpoloženja povzročila, da ste vedno pazili na svoje besede in ste bili ves čas živčni ali prestrašeni, kaj se bo zgodilo, ko je bil v bližini (tudi če se nikoli ni zgodilo nič 'slabega'), je to čustveno zlorabljajoče vedenje," pravi terapevtka Christi Garner. "Ta višja raven stresa med odraščanjem povzroči spremembe v telesu in možganih ter lahko ima dolgoročne učinke na zdravje."

2. Bili je pretirano kritičen in negativen do vas

Garner meni, da se pretirano kritičen starš, ki se je osredotočal na negativne stvari, šteje za čustveno zlorabo. "Če še vedno lahko slišite mamine ali očetove negativne komentarje v svojem umu ali če vam te stvari še vedno govorita vsak dan, s tem pa svoja negativna čustva prenašata na vas, to lahko privede do težav s samopodobo," pravi.

Kot rezultat tega se kot odrasli morda znajdete v situaciji, ko je težko utišati negativne misli. Opazujte, ali ste preveč strogi do sebe. Pogosto je to lahko glas kritičnega ali zlorabljajočega starša, ki ste ga ponotranjili.

>> Če so vas starši pogosto kritizirali, ste danes verjetno podvrženi TEMU

3. Zanemarjal je vaša čustva

Tako si želimo, da je naš romantični partner čustveno dostopen, pomislite, ali je bil tak tudi vaš starš. En primer čustvene zlorabe je denimo otrok, ki mu je starš pogosto govoril, da je preveč občutljiv. Drugi je otrok, ki mu je eden od staršev govoril, da s svojimi vedenjem samo išče pozornost. Tretji pa je enostavno govoril: "Bodi že enkrat tiho." 

4. Bil je pasivno-agresiven

Ko je nekdo pasivno-agresiven, vam ne pove, kaj ga v resnici moti. "Če ste imeli starša, ki je bil pasivno-agresiven – prijazen pred drugimi, a hladen v svoji notranjosti – je to verjetno znak čustvene zlorabe," pravi psihoterapevtka Tina B. Tessina.

>> Odnos s starši je osnova za VSE nadaljnje odnose

5. Bil je pretirano anksiozen

"Če je bil vaš starš pretirano anksiozen in je vedno zahteval vašo pomoč ali skrb za njegove potrebe, ste morda ponotranjili del te anksioznosti," pravi Garner. "Povečana raven anksioznosti pri staršu lahko privede tudi do povečanih ravni kortizola pri otroku. Dokazano je, da to povzroča zdravstvene težave kasneje v življenju."

6. Občutili ste krivdo zaradi njega

Verjetno prepoznate, ko vas nekdo z vzbujanjem krivde prisili, da nekaj storite, in ključno je razmisliti, ali je to počel tudi vaš starš. "Čustveno zlorabljajoči starš je v vas vzbujal občutek krivde," pravi Cole. "Morda vam je govoril kaj takega: 'Toliko sem žrtvoval/a zate, ti pa se vedeš tako grdo do mene.'"

7. Bil je telesno prisoten, a čustveno odsoten

Je bil vaš starš ob vas, a ne zares? "Še en pokazatelj čustvene zlorabe je, če ste imeli starša, ki je bil fizično prisoten, z mislimi pa drugje – delal je na računalniku, se pogovarjal po telefonu ali bil zaklenjen v domači pisarni, se pogovarjal z vsemi razen z vami ali bil izgubljen v omami drog ali alkohola," pravi Tessina. "Zdaj, kot odrasla oseba, morda ne veste, kako zdravo komunicirati z ljudmi, ali pa se počutite odtujeni in izgubljeni."

8. Bil je preveč vpleten v vaše življenje         

"Če se je vaš starš preveč vpletal v vaše življenje do točke, ko je nenehno pregledoval vaše dnevnike in račune na družbenih omrežjih, spremljal vaša e-poštna sporočila in vedno posegal v vaše pogovore, je to lahko znak čustvene zlorabe," pravi Garner.

Povzeto po Bustle.com

Preberite tudi:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk