5 znakov, da imate toksičen odnos do sebe

26. 4. 2024
Deli
5 znakov, da imate toksičen odnos do sebe (foto: shutterstock)
shutterstock

Od vseh odnosov je najpomembnejši odnos do samega sebe. Zato je izjemno pomembno, da je ta odnos kolikor je le mogoče zdrav. Kot velja za vsako partnerstvo ali prijateljstvo, pa lahko tudi odnos, ki ga imate do sebe, postane toksičen, če razvijete negativne vzorce mišljenja in vedenja.

Učenje, kako prepoznati, ali ste v toksičnem odnosu do sebe, je lahko zapleteno, toda strokovnjaki pravijo, da je pomembno prepoznati te znake, da ne začnete škodovati svoji samopodobi ali celo svojim odnosom z drugimi. "Ko sebe ne postavimo na prvo mesto, začnemo zanemarjati, kdo smo in kaj potrebujemo," pravi licencirana svetovalka za duševno zdravje Stephanie Moir. "To lahko vpliva na to, kako nas drugi vidijo ter obravnavajo in na koncu pripelje do negativne samopodobe."

Če ste v toksičnem odnosu do sebe, boste morda nagnjeni k ponotranjenju krivde za to, kako se dojemate ali obravnavate, toda licencirana klinična socialna delavka Leah Cohen pojasnjuje, da te navade niso nujno vaša krivda. "Vsi načini, kako se spoprijemate s situacijami, imajo svoj namen," pravi. "Pogosto so te strategije, ki jih ljudje vidijo kot toksične, strategije preživetja, ki smo jih razvili kot odgovor na travmo. Nekoč so nas dobro varovale, toda zdaj ne delujejo več ali pa so manj učinkovite."

Strokovnjaki razkrivajo pet znakov, da ste v toksičnem odnosu do sebe in kaj lahko storite glede tega.

1. Izredno ste kritični do sebe ali drugih

Kakšna je vaša prva reakcija, ko naredite majhno napako na delu ali rečete nekaj nerodnega v družbi? Zmožnost, da se nasmejite in nadaljujete, lahko kaže na to, da imate nekatere zdrave mehanizme spoprijemanja, toda če ste v toksičnem odnosu do sebe, Cohen pravi, da ste verjetno strogi do svojega vedenja.

"Ko si ne morete odpustiti za nepopolnosti ali napake, se pogosto ujamete v negativnost," pravi Moir, ki opozarja, da lahko obtičite v občutkih sramu in krivde. Prevzemanje odgovornosti, ko nekaj naredite narobe, je pomembno, toda obremenjevanje s tem in kaznovanje sebe za to lahko hitro postane toksično vedenje.

>> Kako utišati svojega notranjega kritika?

2. Opravičujete nezdrave navade

Ni skrivnost, da sta skrb zase in sprejemanje odločitev, ki vas ohranjajo zdrave, pomembna, toda ko ste v toksičnem odnosu do sebe, je lahko enostavno zdrsniti v navade, ki imajo nasproten učinek. "Toksičen odnos do sebe je tak, ki je v svojem jedru osredotočen na nezaceljeno sovraštvo do sebe namesto na prepričanje 'Dovolj sem dober in več kot vreden,'" pravi licencirana klinična socialna delavka Maria Inoa.

Razlaga, da to lahko privede do nezdravih vedenj, vključno z zlorabo substanc, motnjami hranjenja in samopoškodovanjem. "Samosabotaža je še eno pomembno nezdravo vedenje, prav tako izbira prijateljev in romantičnih partnerjev, ki imajo svoja lastna toksična vedenja," pravi Inoa. Ko ste v takšnem odnosu do sebe, lahko ta vedenja vidite kot opravičljiva, ker čutite, da si ne "zaslužite" biti srečni ali zdravi.

3. Preveč se žrtvujete za druge

Ni dvoma, da ste že slišali vse o skrbi zase in kako pomembno je, da jo vključite v svoje vsakdanje življenje. Prakticiranje tega lahko vključuje redno vadbeno rutino, čiščenje hiše ali razvajanje z masko za obraz ali kopeljo z mehurčki, toda če imate toksičen odnos do sebe, se lahko zgodi, da zanihate v nasprotno smer.

Psiholog Joshua Klapow pravi, da nenehno žrtvovanje lastnih potreb v korist drugih lahko kaže na toksičen odnos do sebe. Če nenehno poskušate osrečiti druge, medtem ko zanemarjate lastno duševno zdravje, ne boste mogli vzdrževati zdravega odnosa do sebe.

4. Imate nizko samopodobo

Ste se kdaj ujeli v vzorec, ko ste o sebi govorili ponižujoče ali verjeli, da ste slab ali nevreden človek? Če ste se ujeli v občutek, da ste pomanjkljivi, nevredni ali da si ne zaslužite ljubezni, Cohen pravi, da imate verjetno zelo nizko samopodobo in samozavest – kar je jasen znak toksičnega odnosa do sebe.

Samosovraštvo, kot ga imenuje Klapow, kaže, da ste ponotranjili sovraštvo ali sram, kar vas vodi do tega, da sebe vidite v negativni luči in se morda celo tako obravnavate. Če se pogosto gledate v ogledalo in se v mislih žalite, se vidite kot neumne ali nezadostne, ali če čutite, da si ne zaslužite nobene prijaznosti ali sočutja — še posebej od sebe — potem ste morda podzavestno razvili toksičen odnos do sebe.

>> Človek z nizko samopodobo je nadut

5. Iščete zunanjo potrditev

Kompliment od neznanca ali spodbudne besede od ljubljene osebe vam lahko dajo občutek, da vas drugi vidijo in cenijo. Napredovanje ali nagrada na delovnem mestu lahko prav tako okrepita vašo samozavest. Če pa ugotovite, da tovrstno potrditev od drugih iščete pogosteje kot ne, bi morda morali razmisliti, zakaj je tako.

Zmožnost, da se sami potrdite in afirmirate, je zdrav mehanizem spoprijemanja, ki lahko znatno izboljša vašo samozavest in vam da veliko bolj pozitivno samopodobo. Klapow pravi, da če tega ne zmorete, ampak se namesto tega redno zanašate na druge ljudi, da se počutite dobro glede sebe, "niste več avtentični v svoji komunikaciji in interakcijah z drugimi, ker ste ves čas osredotočeni na iskanje potrditve".

Kako se spopasti s toksičnim odnosom do sebe

Če ste te znake prepoznali pri sebi, bo spopadanje s temi znaki toksičnega odnosa do sebe zahtevalo čas in trud. Zavezati se boste morali notranjemu zdravljenju in metodam, kot so pozitiven samogovor, krepitev zdravih odnosov in zmanjšanje potrebe po zunanji potrditvi. Brez tega lahko toksičen odnos, ki ga imate do sebe, začne vplivati na druge povezave v vašem življenju.

Da bi se spopadli s temi vedenji, Inoa prav tako predlaga, da ljudem, ki vas imajo radi, "dovolite k sebi" in se zanašate za njihovo podporo, ko stopite na pot notranjega zdravljenja. "Če imamo toksičen odnos do sebe, lahko s tem odženemo vse dobre ljudi," pravi. "Ljudje, ki jim je zares mar za vas, vam bodo poskušali pomagati." Da bi ugotovili, katere orodja in veščine spoprijemanja bi morda potrebovali za začetek izboljšanja vašega odnosa do sebe, Cohen priporoča tudi terapijo. Ne glede na pot, ki jo izberete, pa vsi strokovnjaki svetujejo, da ste med potjo do cilja prijazni do sebe. Kot pravi Cohen: "Sočutje do sebe in samozavedanje vam lahko pomagata prekiniti cikel sramu, ki vlada vašemu odnosu do sebe."

Povzeto po Bustle.com

Preberite tudi: