Ženska, ki je bila v stanju nenehne tesnobe. Kje je bil VZROK?

15. 6. 2024
Deli
Ženska, ki je bila v stanju nenehne tesnobe. Kje je bil VZROK? (foto: profimedia)
profimedia

Psihoterapevtka Christina Schmidt navaja zanimiv primer iz svoje terapevtske prakse. 

Pred nekaj leti je klientka prišla na psihoterapijo v stanju nenehne tesnobe, doživljala je nepojasnjeno žalost in občutek, da življenje nima smisla. Želela si je nove partnerske zveze, a se je bala, da ji spet ne bo uspelo. Govorila je o tem, da ima zelo nizek spolni apetit (pravzaprav je pozneje na terapiji rekla, da je čutila močen odpor do spolnosti).

Že na prvih srečanjih sem videla, da v njej prevladuje stanje duševne zmedenosti, zaradi česar je bil dialog z njo precej otežen. Bila je stara 40 let, imela je 16-letno hčer, ločena je bila dve leti in delala je kot tožilka.

Temačne družinske skrivnosti

Stvari so se začele razjasnjevati, ko je spregovorila o svoji družinski zgodovini, ki je bila polna mračnih skrivnosti. Njen dedek in pradedek sta se borila v drugi svetovni vojni in v družini so krožile govorice, da sta, čeprav sta bila del osvobodilnih čet v Bolgariji proti Nemcem, kradla in ropala družine iz vasi, skozi katere sta šla. Iz vojne sta se vrnila z veliko blaga (ljudje v njihovi vasi so govorili o zlatih ogrlicah, ukradenih družinam, ki so jih izropali), kar jim je pomagalo, da sta svojim otrokom zapustila precej bogastva. Tudi v vasi starih staršev se je govorilo, da sta med prehodom skozi Bolgarijo ne samo ropala, ampak tudi posiljevala ženske.

Podedovane medgeneracijske travme

Ta primer je kratka ilustracija, kako »moč« skrivnosti doseže tretjo generacijo in kako vpliva na potomce. Kako je torej »plačala« tretja generacija? Nizek spolni apetit, zavračanje seksa in posledično nezmožnost ustvariti partnerski odnos. Zanimivo je tudi, da delo tožilke, ki si ga je "izbrala", ni bilo nič drugega kot simboličen način za popravo družinske zgodovine, saj je dnevno prispevala k kaznovanju ljudi, ki so kršili. 

Kaj je družinska skrivnost?

Da se skrivnost šteje za skrivnost, mora izpolnjevati tri glavne pogoje:

  • obstaja nekaj, kar je bilo neizrečeno,
  • obstaja prepoved govoriti o tej informaciji, 
  • informacija je povezana z bolečim dogodkom.

Še en tak primer je 8-letnik, ki je pri pouku začel nadlegovati učitelje in se burno odzival na svoje sošolce. Čeprav je imel do takrat dobre rezultate v šoli, je nenadoma začel govoriti, da ne razume ničesar, kar uči njegov učitelj. Vsi simptomi so se pojavili istočasno.

Po nekaj minutah opravljanja naloge, je prenehal vlagati energijo v nalogo in postal popolnoma odsoten (»izgubljen v mislih«). Njegovo vedenje se po več kot tednih ni spremenilo.

Po skoraj letu dni je njegov oče zaradi drugih okoliščin postal moj pacient. Izvedela sem, da je bil dolgo časa brez službe (izgubil jo je nekaj časa preden so se pri sinu začeli kazati simptomi) in še ni povedal družini oziroma svoji partnerki. V tem času je služil z nekimi dogovori z različnimi ljudmi, vendar je živel v stalni negotovosti in strahu, da bo njegova žena izvedela resnico.

Izkazalo se je, da je ta očetova in moževa skrivnost tista, ki je sprožila reakcijo, materializirano v vsem, kar je počel njegov sin. Minilo je še nekaj mesecev in oče je izdal skrivnost, ki jo je tako dolgo skrival. Skrivnosti nikoli niso zares skrite - otroci občutijo vse in to manifestirajo na svoje načine. 

"Človek navsezadnje uporablja lastno telo, da si zgradi predstavo o tem, kar doživlja, in zato telo predstavlja privilegiran prostor uprizarjanja neizrečenega." (Serge Tisseron, Les secrets de famille, 1996, Pariz, Marabout).

Vir: cristinaschmidt.com

Preberite si še:

Novo na Metroplay: Pogovor z Borutom Pahorjem | N1 STUDIO