10 znakov, da je vaša tašča ZMAJ

Vsak odnos, ki ga imate v življenju, je lahko zdrav ali toksičen. Kako prepoznati toksično taščo?

10 znakov, da je vaša tašča ZMAJ (foto: shutterstock) shutterstock
6. 6. 2023

Tukaj je 10 znakov, po katerih prepoznate toksično taščo.

1. Ne spoštuje vaših mej

Ne ozira se na vaše mnenje, želje ali potrebe. Morda razpravlja o družinskih načrtih brez vas, vas nenehno preseneča z nenapovedanimi obiski ali posega v vašo zasebnost.

2. Želi preživeti pretirano veliko časa z vašim partnerjem

Toksična tašča bo želela preživeti ogromno časa z vašim partnerjem. Če ji slučajno ne bo namenil dovolj časa, mu bo trkala na vest in mu očitala, da si ne vzame dovolj časa za svojo mamo ali da si le želi preživeti čas s svojim otrokom.

3. Z vašim partnerjem se pogovarja o vas za vašim hrbtom

Opravljanje v nobenem primeru ni zdravo - še najmanj pa takrat, ko se gre za vašo taščo in partnerja. Toksična tašča vas bo namerno poskušala spraviti v slabo luč pred vašim partnerjem tako, da vas bo ogovarjala.

4. Z vami govori preko vašega partnerja

Morda vas tašča ne spoštuje dovolj, da bi se z vami pogovarjala iz oči v oči. Vaš partner tako postane nekakšen "kurir", ki vam predaja njena sporočila. To je samo še ena od njenih manipulativnih iger, da bi se vi razburili nad partnerjem, namesto nad njo.

5. Med vami in vašim partnerjem si želi izzvati prepir

Toksična tašča se bo posebej potrudila, da izzove prepire med vami in vašim partnerjem. Morda je ljubosumna na vas ali vas preprosto ne mara, zato bo mogoče celo želela doseči, da se razideta.

6. Sabotira vaše načrte

Lahko se vmeša v vaše načrte, jih skuša na vsak način spremeniti ali namerno prekiniti. Morda vas bo prosila za uslugo takrat, ko ve, da imate pomemben sestanek ali druge opravke. Tako bo preizkušala vašo "zvestobo" in si obenem prizadevala ustvariti napetost.

7. Ustvarja stresno okolje

Imate kdaj občutek, da ste pod neverjetnim stresom vsakič, ko ste okoli nje? Toksična tašča bo namerno ustvarjala stresno okolje in bo lahko celo uživala v tem, ko bo opazovala vašo stisko.

8. Nenehno vas kritizira

Vse kar naredite, ni dovolj dobro. Nekako se vam zdi, da nenehno samo išče, kaj ste naredili narobe in kako bi vas lahko skritizirala. S tem si vas želi "podrediti" in vam obenem sporočiti da niste dovolj dobri; še posebej ne za njenega otroka.

9. Ignorira vas

Na družinskih srečanjih, zabavah in drugih dogodkih se lahko zgodi tudi, da vas toksična tašča ignorira. Lahko naredi celo korak več in se namerno trudi, da bi vas izključila iz pogovorov. 

10. Nesramna je samo na samem

Po drugi strani pa se lahko toksična tašča vede nesramno ali nespoštljivo samo takrat, ko sta sami. Pred drugimi se vede povsem prijazno in ljubeče. S tem želi vas prikazati v slabi luči.

Odnos s toksično taščo je lahko zelo naporen, pogosto pa se zgodi, da lahko vpliva tudi na vaš odnos s partnerjem. Ključno je, da tudi s taščo postavite jasne, zdrave meje in ne pustite, da bi se do vas obnašala nespoštljivo, saj to nenazadnje dovolite sami. 

Prirejeno po: YourTango