5 jogijskih položajev, ki pomagajo pri utrujenosti

Študija je pokazala pozitivne učinke joge pri soočanju z utrujenostjo.

5 jogijskih položajev, ki pomagajo pri utrujenosti (foto: profimedia) profimedia
23. 11. 2021

Ne glede na to, ali trpite za kronično utrujenostjo ali imate le slab dan, vam lahko naslednji jogijski položaji pomagajo povrniti energijo.

1. Položaj otroka

Ta položaj, znan tudi kot Balasana, je eden najlažjih položajev, s katerim si lahko dvignete raven energije. Sprošča vaše telo, uravnava dihanje in posledično zmanjšuje tudi utrujenost.

Pokleknite in postavite kolena v širino bokov. Globoko vdihnite in z izdihom trup počasi začnite spuščati proti tlom. Pri tem iztegnite roki naprej in se s prsmi poskušajte dotakniti stegen, roke pa iztegnjene položite na tla. Zadržite ta položaj za nekaj globokih vdihov in izdihov oz. dokler vam je prijetno.

2. Viparita Karani

To pozo pogosto imenujejo tudi zdravilni položaj, saj pomaga obrniti vaš pretok krvi, umiriti živčni sistem in um.

Ulezite se ob steno, privzdignite noge in se pomaknite čim bližje tako, da se vaša zadnjica dotika stene. Roke iztegnite stran od telesa, noge pa navpično navzgor tako, da jih odložite ob steno. Položaj zadržite za nekaj globokih vdihov in izdihov oz. dokler vam je prijetno. 

3.  Stoječi predklon

Uttanasana pomaga pri sproščanju stresa in napetosti iz telesa, saj razteguje zadnjo stran nog, boke in hrbet. Prav znižuje krvni tlak in izboljšuje prebavo.

Stoje se zravnajte in noge postavite v širino bokov in težišče prestavite bolj proti sprednji polovici stopal. Z vdihom iztegnite roke nad glavo, kot da bi se želeli podaljšati in se nato z izdihom z ravnim hrbtom spustite proti tlom. Roke lahko sprostite proti tlom ali pa z dlanmi primete komolec nasprotne roke. Sprostite glavo, vrat in ramena ter ostanite v tem položaju za nekaj globokih vdihov in izdihov.

 4.  Sedeči predklon

Sedeča verzija predklona je odlična za raztegovanje spodnjega dela hrbta in stegen, ki lahko po daljšem sedenju na kavču ali v pisarni postanejo napeti in zategnjeni.

Z iztegnjenimi nogami se usedite na tla. Če želite, lahko pod zadnjico položite zloženo odejo. Z vdihom iztegnite roke navzgor, zravnajte hrbtenico in se z izdihom počasi spuščajte proti nogam tako, da se z dlanmi poskusite dotakniti prstov na nogah. Začutite razteg in ga zadržite za nekaj globokih vdihov in izdihov.

5.  Metulj

Ta položaj stimulira vaše trebušne mišice, stegna in dimlje. S tem pospešite vaš krvni obtok in povišate raven energije. Poleg tega, da poza pomaga pri boju z utrujenostjo, lahko lajša tudi simptome menopavze.

Sedite na tla z vzravnano hrbtenico in iztegnjenimi nogami. Upognite kolena in pete potegnite proti medenici. Prepričajte se, da se zunanji robovi vaših stopal dotikajo tal, s palcem in kazalcem pa držite palca na nogah. Ta položaj zadržite za nekaj globokih vdihov in izdihov ter ostanite pozorni na vzravnano hrbtenico.
 
 Povzeto po: abrighterwild.com in thehealthsite.com 

in Vsaka naša težava, naj bo telesna ali čustvena, je rezultat neravnotežja