5 vedenj v partnerstvu, ki so v resnici toksična

8. 12. 2023
Deli
5 vedenj v partnerstvu, ki so v resnici toksična (foto: shutterstock)
shutterstock

Zaradi naših vzorcev iz otroštva nekatera dejanja dojemamo kot ljubezen, čeprav gre v resnici za čisto manipulacijo.

K izprijeni predstavi o ljubezni še dodatno prispevajo filmi, nanizanke in knjige, v katerih so toksični vzorci pogosto opravičevani kot strastni in romantični. Tukaj je nekaj primerov pogostih "romantičnih" vedenj, ki so v resnici pokazatelj toksičnega odnosa.

1. Nenehna zmeda

Če je vaše razmerje kronično kaotično ali se v njem počutite negotovo, to ni zdrav odnos. Če morate paziti na vsako besedo, ki jo izrečete, zato, da ne razburite partnerja ali če imate občutek, da ob njem ne morete biti svoja pristna različica sebe, je to velik pokazatelj, da ste v toksičnem odnosu, v katerem nimate občutka varnosti.

2. Nadziranje

Morda se vam zdi prikupno, da vas partner nenehno zasipa s sporočili in klici. Morda tudi sam svoj nadzor opravičuje s tem, da ga skrbi. Vendar v resnici nadzor ni znak ljubezni, očitno je, da v odnosu primanjkuje zaupanja. 

3. Nezmožnost prilagajanja

Se tudi vam dogaja, da se partner ni pripravljen prilagajati, nato pa vam celo vzbuja slabo vest, češ, da ga ne sprejemate takšnega, kakršen je? Pomanjkanje prilagodljivosti in pripravljenosti na sklepanje kompromisov je velika rdeča zastavica.

4. Štetje "dolgov"

Vam partner nenehno očita oziroma vas opominja, kaj vse je storil za vas? Morda ob tem pomislite, da je res že veliko naredil za vas in da imate krasnega partnerja, vendar je takšno početje samo njegov zvit način, da v vas vzbudi slabo vest in vam pokaže, da mu nekaj "dolgujete".

5. Neustrezno reševanje konfliktov

V funkcionalnem odnosu se partnerja znata spoštljivo pogovoriti o svojih občutkih, prisluhniti drug drugemu ter poiskati skupni jezik. Pomembno je, da v odnosu dobro opazujemo obnašanje svojega partnerja in smo ob tem pozorni tudi na naše občutke. Če nekaj v nas vzbudi nelagodje, je dobro, da se o tem s partnerjem pogovorimo.

V kolikor opažate, da vaš partner skuša prikrito manipulirati z vami, se opomnite, da ste za odnos odgovorni tudi vi. 

Prirejeno po: Maria G. Sosa 

Novo na Metroplay: Sprememba v srcu | dr. Sanja Rozman