Bi si morali v koledarček zapisati čas za spolnost?

19. 2. 2024
Deli
Bi si morali v koledarček zapisati čas za spolnost? (foto: shutterstock)
shutterstock

Spontani seks ni vedno boljši, kot smo morda mislili doslej. 

Nova študija, objavljena v The Journal of Sex Research, razbija splošno prepričanje v zahodni domišljiji: seks je najbolj zadovoljujoč, če je spontan oziroma ko se »kar zgodi«. To prepričanje predpostavlja, da je načrtovan ali vnaprej načrtovan spolni odnos manj zadovoljiv, ker se oba partnerja zavedata kdaj in kje se bo zgodil.

Spontani seks je v filmih, pop kulturi in celo literaturi prikazan kot najbolj razburljiv in prijeten. Glede na nove ugotovitve raziskave psihologinje in vodilne avtorice Katarine Kovačević pa to v praksni ni nujno resnično dejstvo. 

Raziskava je potekala v dveh fazah. Medtem ko je prva študija z odprtimi vprašanji zabeležila prepričanja udeležencev o tem, kakšen seks je bolj zadovoljiv (spontan ali načrtovan), je druga študija opazovala spolno življenje udeležencev in stopnje spolnega zadovoljstva v 21 dneh, da bi videli če bi bila ta prepričanja kakorkoli povezana z dejanskim spolnim zadovoljstvom.

Študija je dala mešane rezultate o tem, kakšen seks lahko dokončno vodi do spolnega zadovoljstva. Vendar pa je izjemno to, da pozitivna prepričanja o spontani spolnosti niso pokazala nobene dokončne ali neposredne povezave z realnim večjim spolnim zadovoljstvom.

Študija je tudi pokazala, da so ljudje, ko so na svoje zadnje spolno srečanje gledali kot načrtovano, verjetno poročali o manjšem spolnem zadovoljstvu. Vendar to ni bilo res v primerih, ko so ljudje močneje podpirali prepričanja o načrtovanem spolu.

Na splošno ti rezultati kažejo, da lahko na spolno zadovoljstvo vplivajo tako naša implicitna spolna prepričanja kot dejanska kakovost spolne izkušnje, kar razbija mit, da je načrtovani spolni odnos obsojen na biti vedno manjvreden spontanemu seksu.

Toda vprašanje ostaja: Zakaj imamo tako globoko zakoreninjena prepričanja o spontanem seksu? Avtorji pravijo, da je to morda zato, ker jih oblikujemo že v mladosti.

Spolna prepričanja so zapleteno oblikovana z integracijo več virov sporočil, na primer od staršev in vrstnikov. Vse več dokazov kaže, da množični mediji najpogosteje prikazujejo, da se seks »kar zgodi«.

Čeprav se ta prepričanja na prvi pogled morda zdijo neškodljiva, ima lahko resnične posledice za vaše ljubezensko življenje in odnose.

Na primer, druga študija, objavljena v The Journal of Sex Research, pojasnjuje, da posameznikova prepričanja o spolnosti vplivajo na intenzivnost, s katero se posameznik odzove na spolni izziv (npr. upad spolnosti, nezadovoljene spolne potrebe itd.) v razmerju.

Ni težko razumeti, kako lahko spontana prepričanja o spolnosti predstavljajo oviro v razmerju, kjer je malo verjetno, da bi se spolnost »kar dogajala«, kot v primeru zaposlenih staršev ali v razmerju na daljavo.

Zaključek

Kovačevićeva študija opozarja na pomemben vidik našega spolnega življenja, ki običajno ostane neopažen: notranji scenariji in samovoljna pravila, ki jim sledimo, včasih nimajo veliko skupnega z resničnostjo spolnega zadovoljstva. Če izpodbijamo ta pravila in pristopamo k svojemu spolnemu življenju z ranljivostjo in pristnostjo, nam to lahko pomaga doživeti večji spolni užitek. 

psychologytoday.com

Preberite si še:

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel