Bližina konjev je zdravilna

10. 12. 2023
Deli
Bližina konjev je zdravilna (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Konj je že več tisoč let steber človeških naporov in predmet umetnosti, verovanja in čaščenja. Prvi arheološki dokazi o sodelovanju med ljudmi in konji segajo vsaj v čas 3500 let pred našim štetjem. Večina sodobnih konjev je udomačenih, ampak na svetu je še vedno nekaj divjih. Živali so nepogrešljiv del našega življenja na področju prevoza, kmetovanja, lova in graditve, pa tudi pri spornejših elementih človeške družbe, kot so igre na srečo in vojskovanje. Težko je oporekati tistim, ki trdijo, da so enako zaslužne za našo civilizacijo kot ljudje.

Navdih za bajeslovna bitja

Konji so tudi podlaga za več veličastnih bajeslovnih živali, kot so Pegaz, hipogrif in samorog. V tibetanski duhovnosti povezujejo bajeslovnega vetrnega konja s človeško dušo in ga imajo za znak sreče.

Bližina konjev je zdravilna

Konji slovijo po hitrosti, pa tudi vzdržljivosti. Lahko so srditi bojevniki in pogumni zavezniki; njihovo tiho moč in občutek svobode, dosežen z ježo na njih, zadnja leta izkoriščajo tudi za zdravilne namene.

Zdi se, da konji vidijo v našo notranjost, slutijo naše notranje stanje in se odzivajo na nas na ravni duše. Čustvena vez, ki se lahko splete med konjem in človekom, je legendarna in za številne ljudi sveti del njihove življenjske poti, ki daje smisel in vliva občutek popolnosti.

Konji nas učijo, kako naj se vedemo sami

Udomačevanje konjev lahko osvetli naše. Konja je sicer lahko »ukrotiti« z nasiljem in nadzorom, ampak obstaja precej boljši način dela z njim – v duhu blagega sodelovanja in vzajemne moči.

Pogosto nas v nasprotju z našo notranjo naravo učijo, kako naj se obnašamo ali kaj naj verjamemo. Z delom na sebi lahko takšno udomačitev nadomestimo s pristno radovednostjo, ljubeznijo, samospoštovanjem in odprtostjo.

Vprašanja za razmislek

  • Kdaj se počutite najbolj svobodni? S katerimi ukrepi lahko že danes okrepite občutek ravnovesja in svobode?
  • Katero je bilo vaše najbolj intimno sodelovanje z drugim bitjem – človekom ali živaljo? Ali vam je razkrilo vaš notranji jaz tako, kot niste pričakovali?
  • Ali razumete, da ste plemenito bitje s smislom? Ali lahko prikličete konja, da si deli te lastnosti z vami?

>>Terapija s konjem

Klicanje duha konja

Če imate tolikšno srečo, da se lahko redno sporazumevate s konji, že veste, koliko se lahko naučimo od te čudovite živali. Neposredno delo s konji je lahko poučna izkušnja, saj so za najbolj zadovoljujoč delovni odnos z njimi potrebni potrpljenje, spoštovanje in prijaznost. Razmislite, kako bi lahko to vplivalo na vaše odnose z drugimi ljudmi, pa tudi s samim seboj.

Če še niste delali s konji, vendar vas vleče k temu, preverite, ali je v vašem koncu kakšna konjušnica, ki ponuja šolo jahanja ali v kateri mogoče iščejo pomoč pri oskrbi živali. S tem, ko kidate bokse, hranite konje ali jim krtačite kožuhe, se lahko pogosto veliko naučite o sebi.

Molitev za energijo konja

Plemeniti konj, ponosen in hiter,

pomagaj mi najti mojo lastno divjo moč,

sodelovati z vsemi bitji,

doseči ravnovesje in popolnost,

da bom lahko tekal z vetrom

proti svoji najvišji poklicanosti.

Povzeto po knjigi Šamanske živali moči

Preberite tudi:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk