Celice ploda so prisotne v telesu matere tudi 18 let po porodu!

15. 11. 2023
Deli
Celice ploda so prisotne v telesu matere tudi 18 let po porodu! (foto: shutterstock)
shutterstock

Vemo, da je vez med mamo in otrokom nekaj izjemnega. To pa podpirajo tudi znanstvene razlage. 

Ko je ženska noseča, celice otroka migrirajo v materin krvni obtok in nato krožijo nazaj v otroka, to se imenuje "mikrohimerizem ploda in matere".⁠ Otrokove celice po rojstvu lahko potujejo po materinem telesu in vplivajo na vse, od pljuč do možganov. Ogromno število teh celic, ki so se prenesle med nosečnico in plodom, ostane tam za zmeraj! Študije so pokazale, da so celice ploda priostne v možganih matere tudi 18 let po porodu. 

Med nosečnostjo celice krožijo in se združujejo naprej in nazaj, po rojstvu otroka pa mnoge od teh celic ostanejo v materinem telesu in pustijo trajen odtis v materinih tkivih, kosteh, možganih in koži ter pogosto tam ostanejo. Vsak otrok dobesedno pusti pečat na materinem telesu. To pomeni tudi, da lahko starejši sorojeneci vplivajo na mlajšega. Celice prvega otroka, ki so ostale v materi, lahko med drugo nosečnostjo skozi posteljico najdejo pot do mlajšega bratca ali sestrice. Hkrati pa ženske v sebi nosijo celice od svoje matere. Vez med družino je zares nekaj tako močnega in izjemnega!

Kaj pa splavi?

Tudi če je nosečnost neuspešna in ima ženska splav, celice ploda še vedno migrirajo v njen krvni obtok. Zato so splavi tako zelo pomembni, da jih upoštevamo. Da tudi te otroke dojemamo kot svoje in jim damo ime, saj ostanejo za vedno del nas. Zanikanje in bežanje stran od splavov je lahko zelo škodljivo tako za mamo in očeta kot tudi za njune nadaljne potomce. 

  • Več o pomembnosti splava in procesih, ki naj bi jih opravili, ko se soočamo s splavom, si preberite v članku TUKAJ. 

Poslušajte tudi razlago, zakaj do splavov sploh pride:

Mati ščiti otroka, otrok pa zdravi tudi njo! 

Raziskave so tudi pokazale, da če je materino telo nekje poškodovano, fetalne celice hitijo na mesto poškodbe in se spremenijo v različne vrste celic, ki so specializirane za zdravljenje. Otrok pomaga zdraviti mater, medtem ko mati gradi otroka. To je razlog, zakaj lahko nekatere bolezni med nosečnostjo izginejo.

Neverjetno je, kako materino telo ščiti otroka, otrok pa prav tako ščiti in obnavlja mamo – da se lahko varno razvija in preživi. 

Če ste mama, veste, kako lahko intuitivno čutite svojega otroka, tudi ko ni fizično prisoten... No, sedaj veste, da imamo tudi znanstvene dokaze, da mame otroka zares nosijo v sebi celo življenje! 

To je pravi čudež življenja. 

Vir raziskave: news.asu.edu 

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk