Kako mačka pokaže, da vas ima rada?

23. 6. 2023
Deli
Kako mačka pokaže, da vas ima rada? (foto: shutterstock)
shutterstock

Kako mačke izkazujejo ljubezen do svojih ljudi?

Nekateri pravijo, da mačke ne morejo vzljubiti ljudi, a vsak mačji lastnik lahko pove, da imajo tudi one lahko rade svoje bližnje. Res pa je, da včasih ljubezen izkazujejo na drugačen način, kot smo vajeni. Preverite, kako vam mačka pokaže, da vas ima rada.

Počasno mežikanje

Oči so ogledalo duše. Nekatere živali lahko očesni kontakt razumejo kot agresijo ali željo po nadvladanju, a mačke s svojimi očmi lahko sporočajo, da vas imajo rade. Mačka bo direktno v oči gledala samo ljudi, ki jim zaupa. Počasno mežikanje pa je kakor nekakšni "mačji poljub", s katerim vam ljubljenka sporoča, da vas ima zelo rada.

Dregnjenje z glavo

Vas je mačka že kdaj dregnila z glavo? To počnejo že mačji mladiči s svojo mamo, saj se na ta način povezujejo, hkrati pa dobijo njen vonj.

Če mačka to počne z vami, pomeni, da ste "njeni" oziroma da vas doživlja kot del svojega krdela.

Lizanje

Mačke s pomočjo jezika umivajo druga drugo, to pa lahko počnejo tudi s svojim človekom. Z lizanjem ljubljenka sporoča, da vam je naklonjena in vam zaupa.

Masiranje

Ste že kdaj doživeli, da vas je mačka "masirala" s svojimi prednjimi tačkami? Tudi s tem vam lahko pokaže, da vas ima rada in da se ob vas počuti prijetno.

Spanje na boku ali hrbtu

V njihovi naravi je, da mačke spijo tako, da ob tem skrivajo oziroma ščitijo svoje vitalne organe. Če mačka spi tako, da ob tem kaže svoj trebuh, to pomeni, da je ob vas popolnoma sproščena in predana.

Mijavkanje

Mačke se sporazumevajo z mijavkanjem. Če mijavka ob vas, to pomeni, da si želi z vami komunicirati in da bi rada dobila vašo pozornost.

Predenje

Mačje predenje lahko blagodejno vpliva na človeka, obenem pa ljubljenka s tem sporoča, da uživa v vaši bližini in da ji je prijetno.

Pozdrav

Kaj se zgodi, ko pridete iz službe ali drugih opravkov? Če vas mačka pričaka pri vratih, pomeni, da vas je pogrešala in da je vesela, da vas ponovno vidi.

Sledenje

Vam mačka sledi po hiši in je kakor vaša senca? S tem vam ljubljenka kaže, da vam zaupa in da si želi biti v vaši bližini.

Nenavadna presenečenja

Mačke so plenilke in pogosto ulovijo kakšno miško ali ptiča. Če vam svoj ulov prinesejo pred vrata ali celo v hišo, je to sicer lahko za vas precej neprijetno, a mačka to doživlja kakor "darilo", s katerim vam želi povedati, da vas ima rada in ne želi, da bi bili lačni. 

Spanje v vaši bližini

Če si mačka za počitek izbere mesto, ki je v vaši bližini, je to še en izrazit znak naklonjenosti. S tem vam sporoča, da vam zaupa in da se v vaši družbi počuti sproščeno.

Mačke pokažejo ljubezen na veliko načinov. Pomembno je, da te načine prepoznamo in jih razumemo, saj se na ta način lahko s svojo ljubljenko še bolj povežemo in v njej vzbudimo še večje zaupanje.

Prirejeno po: petmd.com