Kako prepoznati NARCISA na prvem zmenku?

16. 4. 2024
Deli
Kako prepoznati NARCISA na prvem zmenku? (foto: profimedia)
profimedia

Zaradi njihove očarljivosti in šarma je včasih težko prepoznati narcisa - še posebej takoj ob prvem srečanju. A določeni znaki jih vendarle lahko izdajo že na prvem zmenku. Preverite, kateri.

1. Nenehna potreba po pozornosti

Čeprav je lahko narcis na začetku precej očarljiv, bo želel, da se večina pozornosti nameni njemu. Že na prvem zmenku bo veliko govoril o sebi in kljub temu, da vas bo lahko vmes spraševal tudi o vas, bo pogovor kaj hitro spet usmeril nase. Dobili boste občutek, da je on glavna zvezda zmenka in da se debata večinoma vrti okoli njega. 

2. Pomanjkanje potrpljenja

Če morate dlje časa čakati na prosto mizo ali na jed, opazujte, kako se oseba poleg vas obnaša. Narcis hitro izgubi potrpljenje, je nemiren ali živčen ter se zaradi čakanja pritoži in ne pusti napitnine.

3. Izbirčnost

Ker ima narcis občutek, da je nekaj posebnega, pričakuje tudi posebno izkušnjo. Če je pretirano izbirčen glede tega, kje sedi ter kaj bo jedel in pil, ali pa zahteva posebno obravnavo, je to lahko opozorilni znak.

4. Posebna obravnava

Kot že rečeno, ima narcis občutek, da je nekaj posebnega oziroma da je boljši od ostalih. Zato tudi od osebja pričakuje posebno obravnavo - v kolikor jo dobi, je izredno prijazen in očarljiv. Če pa ga osebje ne obravnava kot nekaj posebnega, lahko to vodi do slabe volje in pritoževanja.

5. Pretirano izpostavljanje, koliko časa in denarja je porabil "za vas"

Narcis vam bo dal jasno vedeti, koliko denarja je plačal za večerjo in koliko časa si je vzel v svojem zaposlenem urniku. Od vas bo pričakoval, da se obnašate zelo hvaležno in da izjemno cenite vse, kar je "naredil za vas".

Seveda ni nujno, da tej znaki pomenijo, da je oseba narcis, vseeno pa jim namenite pozornost, jih dobro opazujte in ustrezno ukrepajte.

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk