Ljudje se oklepamo vloge žrtve vse dokler se ne vzljubimo

Imeti se rad pomeni tudi, da se otresemo vloge žrtve. Mnogi med nami smo prepričani, da nimamo miselnosti žrtve, pa ni tako.

Ljudje se oklepamo vloge žrtve vse dokler se ne vzljubimo (foto: shutterstock) shutterstock
22. 11. 2022

V resnici igramo vlogo žrtve vsakič, ko se počutimo nemočne. Ste v službi, ki je ne marate, a imate občutek da jo pač morate obdržati? Opažate, da niste zadovoljni v odnosu, a mislite, da morate vztrajati zaradi otrok, financ ali drugih vzrokov?

Vloga žrtve izhaja iz človekove psihe in ima več prednosti. Najprej nam omogoča, da nam ni treba prevzemati odgovornosti zase in za svoje odločitve. Dodatna prednost je, da nam ni treba prevzemati odgovornosti za našo prihodnost. 

Koristi vloge žrtve sta tudi pozornost in potrditev, ki ju dobivamo zanjo. Skrb in usmiljenje drugih zamenjujemo za ljubezen. To začenja biti naš edini način doživljanja ljubezni.

Tako je razumljivo, da se oklepamo vloge žrtve, dokler se ne naučimo imeti radi sebe. V resnici pa nihče ne more nadzorovati vašega življenja in misli.

Dobro življenje se začne s spoznanjem, da v resnici niste žrtev, kar vas pripelje do tega, da se naučite, kako v resnici biti gospodar svojega življenja.

Ena od najboljših poti za oddaljevanje od miselnosti žrtve je hvaležnost.

Pri hvaležnosti z naklonjenostjo pogledamo in se zavestno zahvalimo za tisto, kar nam v danem trenutku prinaša radost.

Osredotočanje na hvaležnost nas potegne iz pomilovanja samega sebe. Ne morete si misliti: "Ubogi jaz!" in obenem čutiti hvaležnost za nekaj v svojem življenju.

Ne glede na to, kaj se vam v življenju zgodi, si dovolite postaviti vprašanje: "Kakšen blagoslov ali priložnost je skrita v tej situaciji?" 

Ko prepoznate odgovor na to vprašanje, se ne morete več počutiti kot žrtev.

Prirejeno po: Teal Swan - Sence pred zoro