7 načinov, kako po mnenju psihologov prepoznati neiskreno osebo

8. 6. 2024
Deli
7 načinov, kako po mnenju psihologov prepoznati neiskreno osebo (foto: profimedia)
profimedia

Prepoznati neiskreno osebo ni vedno tako enostavno, kot bi si želeli.

Psihologija nam ponuja dragocene vpoglede. Osvetlila je določena vedenja in značilnosti, ki so značilne za posameznike, ki v resnici niso iskreni. 

Ne gre za to, da bi bili obsojajoči. Gre za razumevanje človeškega vedenja in sprejemanje premišljenih odločitev o odnosih, ki jih želimo negovati v svojem življenju. Kdo ve? Morda boste odkrili presenetljive resnice o ljudeh okoli sebe. Ali pa, še bolje, se naučili nekaj novega o sebi.

1. Besede in dejanja osebe se ne skladajo

Vsi smo že slišali rek, da dejanja govorijo glasneje kot besede. Psihologija to potrjuje. Ko poskušate prepoznati neiskreno osebo, bodite pozorni na neskladja med tem, kar govori, in tem, kar dejansko počne. Na primer nekdo, ki obljublja, da bo vedno tam za vas, a je dosledno odsoten, ko ga potrebujete? To je klasičen znak neiskrenosti.

A ne pozabite, vsi smo ljudje. Vsi delamo napake in včasih ne izpolnimo svojih obljub. Tukaj se osredotočamo na vzorce vedenja. Če opazite ponavljajoča se neskladja med besedami in dejanji neke osebe, je to lahko rdeča zastava, da ni tako iskrena, kot trdi.

2. Pretirano vam laska in daje neiskrene komplimente

Vsi imamo radi komplimente, kajne? A obstaja razlika med iskreni komplimenti in laskanjem, ki se zdi malo ... čudno. Pretirani, neiskreni komplimenti so lahko znak neiskrene osebe. Takšna oseba laskanje uporablja kot orodje za manipulacijo drugih ali za skrivanje svojih resničnih namenov.

Torej, naslednjič, ko vas nekdo pretirano hvali, si vzemite trenutek in ocenite, ali je iskren ali pa se vam poskuša prikupiti zaradi kakšnega skritega razloga.

3. Pomanjkanje iskrenega zanimanja

Ste se kdaj znašli v pogovoru, kjer se zdi, da drugi le čaka na svojo priložnost, da spregovori? Kot da ga bolj zanima slišati svoj glas kot resnično poslušati, kaj imate povedati? Mislim, da smo vsi že bili tam. In to ni prijeten občutek.

Psihologija nam pove, da bo iskrena oseba pokazala iskreno zanimanje za vas. Aktivno bo poslušala, premišljeno odgovarjala in se poglobljeno pogovarjala z vami. Po drugi strani pa se lahko neiskrena oseba zdi raztresena ali nezainteresirana. Morda bo med vajinim pogovorom nenehno preverjala telefon ali pa se bodo njeni odgovori zdeli plitvi in nepovezani.

Torej, bodite pozorni na takšno vedenje. Če nekdo ne pokaže iskrenega zanimanja za to, kar govorite, je verjetno, da ni tako iskren, kot se zdi.

4. Vedno igra žrtev

Ste že opazili, kako so nekateri ljudje vedno sredi drame? Nikoli ni nič njihova krivda in vedno se zdijo žrtve. Zdi se, kot da imajo neskončno zalogo žalostnih zgodb in pritožb. In čeprav je sprva naravno sočustvovati z njimi, boste sčasoma začeli dvomiti o pristnosti teh zgodb.

Po mnenju psihologije je stalno igranje žrtve lahko znak neiskrenosti. S tem, ko se nenehno predstavljajo kot žrtve, ti posamezniki manipulirajo z drugimi, da bi pridobili naše sočutje.

5. Hitro prelomi zaupanje

Zaupanje je temelj vsakega odnosa. Ko z nekom delimo svoje skrivnosti, mu s tem pokažemo, da mu zaupamo. Kaj pa, ko je to zaupanje prelomljeno?

Zanimivo je, da so raziskovalci na Univerzi v Kaliforniji ugotovili, da ljudje pogosteje delijo skrivnosti z drugimi, če verjamejo, da bodo s tem povečali svoj družbeni ugled.

Zdaj pa pomislite. Če nekdo hitro razkriva vaše skrivnosti ali deli zaupne informacije o drugih z vami, kaj to pove o njegovi iskrenosti? Iskrena oseba ceni zaupanje in spoštuje zaupnost. Neiskrena oseba pa vaše skrivnosti morda uporablja kot valuto za svojo lastno korist.

6. Redko pokaže empatijo

Empatija, sposobnost razumevanja in deljenja čustev drugih, je ključni vidik iskrenih odnosov. Povezuje nas na globlji način. Pomislite na situacijo, ko preživljate težke čase.

Iskren prijatelj bo poskušal razumeti vaša čustva, vam ponudil tolažbo in stal ob vas. Neiskrena oseba pa? Morda bo zavrnila vaša čustva ali jih celo uporabila proti vam. Ne iz zlobe, ampak ker ne premore dovolj empatije.

Ne pozabite, prepoznavanje neiskrene osebe ni namenjeno označevanju ali obsojanju. Gre za zaščito vaših čustev in negovanje odnosov, ki temeljijo na iskrenosti in spoštovanju. Če nekdo dosledno ne pokaže empatije, je morda čas, da premislite o njegovem mestu v vašem življenju.

7. Pogosto posnema vaše vedenje

To vas bo morda presenetilo. Posnemanje ali oponašanje vedenja druge osebe je namreč običajna socialna taktika za povezovanje. Toda ko je pretirano in neiskreno, je druga zgodba.

Če opazite, da nekdo nenehno posnema vaše vedenje, mnenja ali celo telesno govorico, je to lahko znak neiskrenosti. Morda poskuša ustvariti lažen občutek poznanstva ali všečnosti, da bi manipuliral vašo percepcijo o njem.

Zato ne pozabite, avtentičnost je ključna. Iskreni ljudje se počutijo udobno v svoji koži. Ne potrebujejo posnemanja drugih, da bi se vklopili v družbo ali bili všečni.

Povzeto po Hackspirit.com

Preberite tudi:

Novo na Metroplay: "Svojo otroško igro dajem na papir." | Hana Stupica in Urška Križnik Zupan