Sestra Ana odgovarja: Kakšno je njeno mnenje o tem, da ženske ne smejo biti duhovnice?

22. 9. 2023
Deli
Sestra Ana odgovarja: Kakšno je njeno mnenje o tem, da ženske ne smejo biti duhovnice? (foto: shuttersotck)
shuttersotck

Sestra Ana je pojasnila, zakaj ženske pravzaprav ne smejo biti duhovnice in kakšno je njeno mnenje o tem.

Najbrž že veste, da v katoliški cerkvi ženska ne more biti duhovnica. Tudi škofje in papeži so izključno moškega spola.

Ali ste se kdaj že spraševali, zakaj je temu tako in kaj o tem mislijo pripadnice katoliške vere?

"Verjamem, da Bog ve, kaj dela"

Klemen Selakovič je v svojem AIDEA Podkastu gostil Ano Šuštar. Ana je frančiškanka Marijina misijonarka, ki je v pogovoru pojasnila, kaj je pravzaprav njena naloga in kako izgleda njeno življenje.

Med drugim jo je Klemen vprašal tudi, kakšno je njeno mnenje glede tega, da v katoliški cerkvi ženske ne morejo biti duhovnice. Ali se ji to zdi smiselno?

"To se mi zdi zelo smiselno. Katoliško vero je ustanovil Jezus Kristus in vsi, ki smo v katoliški cerkvi, želimo slediti njegovemu zgledu.

Jezus si ni želel, da bi ženske lahko bile duhovnice, verjetno z namenom. Moški je moški, ženska je ženska in vsak ima svoje značilnosti. Jezus je postavil apostole za duhovnike, ni postavil žensk. In jaz verjamem, da Bog ve, kaj dela," pravi sestra Ana.

"Ženske se lahko posvetimo Bogu kot sestre in meni se zdi zelo lepo, da lahko živimo svojo ženskost tudi prek poklicanosti na ta način, da nismo duhovnice.

Duhovniki opravljajo enako službo, kot jo je opravljal Jezus, sestre pa lahko sledimo Mariji. Meni je to v resnici zelo lepa razdelitev in mislim, da se na ta način lepo dopolnjujemo. Ne bi si želela, da bi ženske lahko bile duhovnice," je še dodala.

Vse kaže, da torej tudi sestram ustreza dejstvo, da ne morejo biti duhovnice in da se strinjajo s pravilom, ki ga je katoliška cerkev postavila.