Zala Kralj iskreno: "Prepričana sem bila, da bom umrla."

21. 9. 2023
Deli
Zala Kralj iskreno: "Prepričana sem bila, da bom umrla." (foto: Instagram @zalagasper (Posnetek zaslona))
Instagram @zalagasper (Posnetek zaslona)

Zala Kralj in Gašper Šantl sta za našo javnost postala zanimiva predvsem leta 2019, ko sta nas zastopala na Evroviziji in zasedla 15. mesto. Ravno zmaga na Emi in nastop na Evroviziji pa je bistveno spremenil njuno življenje.

Mladi par je bil praktično čez noč izstreljen v svet slave. Naenkrat sta se pojavljala v medijih, nastopala na velikih koncertih in izdajala uspešnice tako v slovenskem, kakor tudi v angleškem jeziku.

Nato pa sta nepričakovano "poniknila". Koncertov je bilo vse manj, na družbenih omrežjih sta bila vse manj aktivna, tudi novo glasbo sta izdajala bolj poredko. 

V nedavnem Večerovem podkastu sta končno razkrila, kaj se je zares dogajalo.

Slovo od sveta glasbe

"Od nastopa na Evroviziji sva se zelo spremenila. Največja sprememba se je zgodila v času covida, ko sva nekako padla ven iz sveta, v katerega sva vstopila takrat, ko sva pričela izdajati glasbo," pojasnjuje Gašper in ob tem dodaja, da je največja sprememba zgodila predvsem pri Zali - ta je ugotovila, da ji svet glasbe ne leži.

"Meni ta življenjski stil res ni ustrezal, zato sem se jaz zdaj malo bolj usmerila v književnost, v knjige. Rada se skrijem v kot, se zakrijem s platnicami in se potopim v druge svetove, druga življenja," pravi Zala.

Par se je zaradi tega pričel umikati iz scene, kar pa je prineslo še dodatne težave.

"To je bilo zelo stresno obdobje. Prijatelji, oziroma tisti, za katere sva mislila, da so nam najbližje, so začeli pritiskati na naju, ko so opazili, da se umikava. Zato sva si vzela 1 leto pavze, da se vsi odnosi razčistijo, da se vse skupaj 'resetira' in da na novo vzpostaviva sistem ustvarjanja, ki nama ustreza," se spominja Gašper.

Po tehtnem premisleku sta se odločila, da se Zala umakne, Gašper pa nadaljuje kot glavni vokalist zasedbe zalagasper.

"Nikoli ne smeš biti zadovoljen s tem, kar imaš"

Zala pojasnjuje, da je glasbena industrija resnično neizprosna in da so pritiski veliki. Hiter tempo, spreminjanje trendov in pričakovanja okolice so skupaj bili odgovorni za veliko stresa.

"Meni se zdi, da je nasploh v glasbenem svetu tako, da si moraš želeti vedno več. Moraš si želeti večje odre, večje številke. Nikoli ti ne sme biti dovolj, nikoli ne smeš biti zadovoljen s tem, kar imaš.

In meni se zdi nesmiselno, da bi morala izdajati glasbo samo zato, da lahko 'dam ven' nekaj novega, da lahko ljudje poslušajo nekaj novega, čeprav mi je všeč že tisto, kar je zunaj.

Zadnje leto sva ravno to nekako raziskovala in prišla do ugotovitve, da smisel glasbe za naju ni v tem, da samo nekaj izdaš, ampak v tem, da imaš res nekaj za povedati," pravi.

Gašper ob tem dodaja, da sta ravno zaradi pritiskov pričela delati polovično.

"V začetku najinega ustvarjanja sva res izdajala samo pesmi, v katere sva bila stoodstotno prepričana, jih pisala samo takrat, ko sva bila motivirana in je bila neka v ozadju neka zgodba.

Potem pa sva se iz leta v leto pustila prepričati iz strani industrije, da je boljše, če delaš samo na količino, da ko daš ven album, sta na njem samo dva hita, ostalega pa ljudje sploh ne poslušajo in gredo dalje.

Nama to enostavno ni nikoli ležalo in nama je bilo zelo hudo, ko sva ideje, v katere sva res verjela, napol dodelala in jih dala ven zaradi nekega časovnega pritiska," pojasnjuje.

Pričakovanja ljudi so posegala v način ustvarjanja

Dvojec pojasnjuje, da je tudi medijska pozornost bila na trenutke obremenjujoča; predvsem zato, ker so si ljudje o njiju ustvarili sliko, ki pa morda ni bila resnična.

"Slaba stran slave je to, da vsi mislijo, da te poznajo. Enkrat te vidijo na televiziji in so prepričani, da točno vedo, kakšna oseba si. 

Najina znamka je na neki točki postala karikatura. Ljudje so naju začeli dajati v okvirje, ki niso bili resnični. Meni je bilo recimo smešno, ko so govorili, da se midva ne smehljava na fotografijah, ker se mi zdi, da imava ogromno fotografij, na katerih se smejiva. Ali pa, ko se je govorilo, da sva zelo tiha in sramežljiva; jaz sem v resnici odprta knjiga.

Nasploh se mi zdi, da imajo ljudje radi ekstreme. Če nekaj narediš, potem moraš početi vsakič isto," pojasnjuje Zala.

"To, kako ljudje dojemajo znamko, je na nek način znamka. Midva nimava nadzora nad tem, kaj prihaja v javnost in kako se to interpretira. In potem si ljudje začnejo ustvarjati sliko o tebi, njihova pričakovanja pa posežejo v tvoj način ustvarjanja in komuniciranja. In tu sva se nekako izgubila," se strinja Gašper.

Težko obdobje je prineslo napade panike

Zala priznava, da ji medijska pozornost in pritiski glasbene industrije niso ustrezali. Ravno nasprotno: njeno počutje je bilo vse slabše.

"Skozi celo tisto obdobje sem jaz bila v nekakšnem transu. Ne spomnim niti enega intervjuja, niti enega pogovora, vse sem potlačila," pravi.

Vse skupaj jo je pripeljalo celo do paničnih napadov.

"Na enem od snemanj sem doživela svoj prvi panični napad. Prepričana sem bila, da bom umrla. Občutek imaš, da boš izgubil zavest, srce ti bo eksplodiralo, bruhal boš, nehal boš dihati, sesul se boš... Vse naenkrat. Občutki so res grozni.

Dokler tega sama nisem doživela, si nisem znala predstavljati, kaj ljudje mislijo, ko govorijo o paničnem napadu. Mislila sem, da mogoče malo težje prideš do zraka," se spominja Zala.

Zdaj, ko je panične napade izkusila na lastni koži, ve, kako zelo grozljivo je to.

Kako ukrepati ob paničnem napadu?

"Zdi se mi, da bodo panični napadi vedno del mene, a jih danes znam že dosti bolje obvladovati in se pomiriti," pravi Zala. Ob tem dodaja, da obstaja veliko strategij, s katerimi si lahko pomagamo.

"Idealno je najti vzrok, kaj napade povzroča, ampak če si oseba, ki je za to dovzetna, bo na koncu lahko karkoli vplivalo na to, da padeš v paniko.

Zdi se mi pomembno, da se v tistem trenutku znaš osredotočiti na okolico. Lahko se recimo ozreš okoli sebe in poiščeš vse stvari, ki so zelene barve. Ali pa se osredotočiš na to, kaj slišiš okoli sebe, opazuješ stvari ali se osredotočiš, kakšni so predmeti okoli tebe na otip. Na ta način se prizemljiš in pomagaš telo nekako spraviti v neko normalno stanje."

Če bi lahko zavrtela čas nazaj...

Danes je Zali jasno, da svet slave ni zanjo. Njene sanje so imeti knjigarno, trenutno pa ima v Mariboru tudi svoj knjižni klub.

"Težko rečem, da ne bom nikoli več ustvarjala glasbe, ampak bi rada delala tako, kot sem jo nekoč; ko sem napisala pesem zato, ker sem želela nekaj povedati in če jo je kdo poslušal super, če ne pa pač ne. 

Bom pa zelo podpirala Gašperja in bom v prvi vrsti na njegovih koncertih."

Kaj pa bi Zala in Gašper naredila drugače, če bi lahko zavrtela čas nazaj in se vrnila v čas, ko sta nastopila na Evroviziji?

"Jaz se sploh ne bi spustila v te vode. Na Evrovizijo bi se raje odpravila kot spremljevalka in spodbujala osebo, ki je na odru," pravi Zala.

"Enostavno je biti pameten za nazaj. Če bi bila na Evroviziji s tem, kar veva zdaj, bi seveda nekatere stvari naredila drugače. Veliko stvari moraš naučiti na lastni koži. In to boli, ampak v tem je tudi čar. Vesel sem, da se je vse skupaj odvijalo takrat, ko sva bila v tistih letih, ker bi mi najbrž bilo težje, če bi te napake počel zdaj," še dodaja Gašper.

Vir: Večerov podkast Denisa Bendeta Živčeca z Zalo Kralj in Gašperjem Šantlom