5 zdravilnih sposobnosti MAČK (znanstveno dokazane)

Kot že vemo, imajo mačke sposobnost, da nas pomirjajo ter poskrbijo za negovanje igrive plati življenja. Poleg tega pa imajo mačke tudi številne druge zdravilne sposobnosti. Poglejmo si, katere so. 

5 zdravilnih sposobnosti MAČK (znanstveno dokazane) (foto: shutterstock) shutterstock
9. 1. 2023

1. Zmanjšanje tveganja za bolezni srca

Raziskave so pokazale, da imajo lastniki mačk manjšo raven stresa, kar posledično vpliva na tveganje za bolezni srca in ožilja. Če imate doma mačko, se prav tako zmanjša tveganje za različne bolezni srca, vključno z možgansko kapjo in to za približno 30 odstotkov.  

2. Predenje pomaga pri zdravljenju kosti in mišic

Mačje predenje je eden najbolj zdravilnih zvokov na svetu! Predenje poleg tega, da je pokazatelj, da je mačka zadovoljna in srečna, pomeni tudi sposobnost za zdravljenje človeških kosti in mišic.  

Mačje predenje ustvarja tresljaje s frekvenco 20 – 140 Hz, raziskave pa so pokazale, da frekvence v območju 18 – 35 Hz pozitivno vplivajo na gibljivost sklepov po poškodbi.  

3. Boljši spanec

Več raziskav v Veliki Britaniji je pokazalo, da ljudje (zlasti ženske), raje spijo s svojimi mačkami kot s svojimi partnerji. Z mačkami naj bi spale boljše kot s partnerji. 90 odstotkov samskih žensk pa vidi moške z mačkami kot prijaznejše in skrbnejše od tistih brez mačk.  

4. Mačke zmanjšujejo stres in tesnobo

Imeti mačko v bližini lahko dejansko sproži sproščanje več pomirjujočih učinkov v telesu. Zmanjšata se stres in anksioznost ter povečata občutek sreče in zadovoljstva. Že sam pogled na mačko pri ljudeh dvigne energijo in sproži pozitivna čustva.  

5. Zmanjšanje alergij

Leta 2002 je Nacionalni inštitut za zdravje v ZDA objavil raziskavo, ki je pokazala, da imajo otroci, mlajši od enega leta, ki so bili poleg mačk, manj možnosti za razvoj različnih vrst alergij. To kaže na to, da izpostavljenost hišnim ljubljenčkom v zgodnjem otroštvu ščiti pred alergijami na hišne ljubljenčke, pa tudi pred drugimi vrstami običajnih alergij, kot so alergije na pršice, ambrozijo in travo.   

Vir: aktivni.si

in Vsaka mačka pride z razlogom