Kako prebuditi zdravilno moč narave - živeti sebe?(zapis Darje Vrana)

Človek je Narava. Čudovit del njene celote. Njen ljubljen otrok, eno z njo, ona eno z njim, vsa v njem, on v vsakem dihu njenega življenja. Človek Narava. Namen človeka je živeti Naravo.

Kako prebuditi zdravilno moč narave - živeti sebe?(zapis Darje Vrana) (foto: shutterstock) shutterstock
9. 8. 2022

Kljub mnogim zablodam in dolgim zemeljskim obdobjem, ko se človeštvo premalo zaveda tega neizpodbitnega dejstva in se od nje odmika, beži in celo postavlja nad njo, Velika Mati vedno bedi nad nami, nam daje, nam jemlje , vedno znova, spet in spet, brez prestanka, ciklično obnavlja življenje, nas uravnoveša, skrbi za nas in nas brezpogojno ljubi.
Naši predniki so imeli še močan občutek enosti in tako soodvisnosti z njo. Tako so bili njeni izraziti prehodi, naravni pojavi, njeni darovi ali pa njeno jemanje za človeka osebna občutja, zrcalo njegovega lastnega obstoja, rasti in izpolnjenosti.
Iz teh občutji in zrcalnih zaznav so se v ljudeh porodila silna čustva ljubezni, hvaležnosti, spoštovanja in s tem potreba po obredjih s katerimi bi ta čustva, zahvale in spoštovanje lahko izrazili, častili in slavili.
V naših rodnih tleh ležijo in se skrivajo globoke korenine teh čudovitih obredov, katere je vredno obuditi, se z njimi zopet pokloniti Veliki Materi in preko njih ponovno začutiti enost z njo in se tako vrniti domov.

Zakaj to pišem, zakaj z vami delim vse to?
Zato, ker sem bila sama predolgo in predaleč od doma, zato, ker sem tako zelo dolgo iskala in begala zunaj sebe in drugje.
Vse dokler me življenje ni ustavilo, vse dokler mi življenje ni vzelo vsega, česar sem se tako zelo dolgo in močno oklepala. Ali, kot bi rekla ljuba Neža Maurer; „Odplaknilo iz duše vse pomrle upe, sanje, hrepenenja, hotenja, odneslo vse mrtvo, razpadajoče in odložilo pregneteno neznano kje kot rodovitno blato v katerem lahko vzklije vsaj eno seme trpotca. Izjokati in oditi; brez vrnitve, brez želje po njej, grda, povaljana in raztrgana in kalna kot voda, ki teče kamor mora. Ne bežati pred čim, ne hiteti za čim – samo hoditi po svetu, da se izpolni življenje.

Življenje z velikim Ž se prične izpolnjevati, ko ponovno začutimo:

– OGENJ v povezavi s SONCEM,

najmočnejšim virom življenja, ki je že od pradavnine veljal za magično sredstvo in močnega posrednika med ljudmi in božanskim, tako so skoraj da vsa ključna obredja povezana z ognjem, preko katerega darujemo, očiščujemo, krepimo in nam predstavlja moški princip.

– VODO

ki je kot vir življenaja pomemben element ljudskega čaščenja. Njeno moč očiščevanja, pretočnosti, zdravilnih lastnosti, njene živosti in sposobnosti spomina, povezujemo z planetom LUNA, ta pa nam s svojimi ponavljajočimi se mesečnimi cikli, svojim pojemanjem in rastjo moči kaže izrazit ženski princip.

– ZEMLJO

našo mater, katera nam dan na dan, leto za letom rojeva, nas hrani, varuje in nam nudi dom ter nam hkrati predstavlja tudi podsvet v katerega nas jemlje in nas zopet rojeva iz svojih temnih globočin. Častimo jo, ji darujemo, jo slavimo.

– DREVESA

naša trojstva, naše vezne člene med spodnjim, srednjim in zgornjim svetom. Močne vire moči, zdravja, dobrih energij. S svojimi močnimi koreninami, čvrstim deblom in razvejano krošnjo segajočo v nebo nam drevo ponazarja povezavo, pretočnost in potrebno ravnovesje vseh treh svetov

– GORE

katere so s svojo nedostopnostjo, mogočnostjo in bližino neba od nekdaj veljale za domovanje bogov. Tiste izbrane, svete so ljudje nekdaj častili ob vznožjih. V verovanjih, katera pa niso potrebovala božanskih posrednikov na zemlji so gore in hribi veljali za obline matere zemlje, med katerimi nežno skriva in varuje življenje.

– ŽIVALI

ki so s svojo neposredno popolno povezanostjo z naravo, njenimi zakoni in svojimi instinkti v ljudeh od nekdaj vzbujale spoštovanje in zaupanje. Tako ljudje lahko še danes vidimo in začutimo v živalih določene lastnosti, sposobnosti in danosti, katere bi potrebovali tudi sami, da bi se mogli bolje in lažje zliti s tokom narave. Ko nas najde, oziroma poiščemo žival(I) moči, nam povezava z njo pomaga k zlitju s tokovi narave, z močjo in modrostjo, ki izvira neposredno iz neskončne divjine.

– RASTLINE

Vse rastline, zelišča v sebi nosijo poleg zdravilnih lastnosti tudi čarno oziroma živo moč duha, Naši predniki so se tega močno zavedali in so še znali in zmogli s pravim pristopom dopustiti rastlini da je delovala celostno, nas zdravila s svojimi zdravilnimi komponentami, nas povezovala s potrebnimi elementi in nas s svojo inteligenco uravnovešala v naše najvišje dobro.

– KAMNE

in njihove starodavne moči, prasilo, katera domuje v njih. Znani so nam kamniti krogi, številni megaliti, kamnite postavitve podob ozvezdji na zemlji, kamnite kačje glave. Vse močno energetske in sporočilne točke in mesta čaščena in zgrajena od rok človeka, kateri je še vedel, znal, čutil in imel vez z njo.

– NARAVNE POJAVE

kateri so že od pradavnine v ljudeh vzbujali strahospoštovanje in podobe višjih sil, katere so za lažje razumevanje in komunikacijo z njimi poosebljali in jih pretvarjali v mnogotera božanstva. Tako so se širom sveta razvile mnoge civilizacije in številne kulture mnogoboštev, katere pa so v svojem bistvu vsa enaka, vsa nas privedejo do istega čistega vira.

Življenje z velikim Ž se prične, ko naše oči spregledajo preko in skozi velike, neonske, reklamne panoj tista čista, jasna in preprosta sporočila in SIMBOLE, ki so nam bili podarjena s strani naših prednikov:

– KOLO / SVASTIKA / KOLOVRAT, ki je v indoevropskih predstavah simbol sonca in predstavlja sončno, življensko kolo, katero vedno teče, se obnavlja, nas ohranja pri življenju in nas oplaja. Je star simbol sreče, zdravja, pojavlja se na skoraj vseh celinah že od mlajše kamene dobe naprej.
– PENTAGRAM / MORINA TACA je kljub povezavi s starodavno boginjo smrti Morano izrazito pozitiven in zaščitni simbol, s katerim so od nekdaj krasili in oznaževali zibke, vrata domovanj, hlevov in ga v številnih kulturah uporabljali kot simbol celotnega stvarstva petih elementov.
– SVARICE / ROZETE ali po starem Perunice so prav tako močnan zaščitni simboli, kateri s svojimi šestimi lističi še danes zagotavljajo zaščito pred gromom, ognjem, vsem zlim mnogim domačijam.
– TROČANI so navadno postavitve treh kamnov, hribov, krajev, lahko tudi treh različnih elementov, skupno pa jim je to, da s pravo postavitvijo v njihovi sredini narava seva še prav posebej ugodne energije in varuje življenje.
– SPIRALE / KAČE Njihova simbolika nam govori o ponavljajočem se ciklu življenja in smrti, o vseobsegajoči kozmični energiji. Kača je od nekdaj bila močan znak in simbol moči zeliščnega zdravilstva, plodnosti in ženskega aspekta.

Če vas vleče v naravo, vabljeni na Delavnico prebujanja čarobne zdravilne moči narave 13. in 14. avgusta

Morda vas zanima tudi: