Otroška hrana je izum živilske industrije – otroci naj jedo tisto, kar jeste vi

2. 11. 2023
Deli
Otroška hrana je izum živilske industrije – otroci naj jedo tisto, kar jeste vi (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Vzgoja zdravih jedcev se začne zgodaj – zelo zgodaj. Epigenetika, veda o tem, kako se naši geni programirajo za zdravje ali bolezni glede na naše okolje, se začne v maternici. Če mama uživa sladkor in drugo nezdravo hrano, se otrokovi geni programirajo za debelost, bolezni srca, diabetes in celo raka. Ključnega pomena pri izoblikovanju otrokovega delovanja telesa in okusa je, da začnemo zgodaj. Otroška hrana je izum živilske industrije. Happy meals, ki jih otrokom ponuja McDonald's, so vse prej kot srečni. 

Otroci bi morali večinoma jesti to, kar jeste vi

V nekaterih družinah ni nič nenavadnega, če vsak družinski član poje drugačen obrok, večinoma vnaprej pripravljen v tovarni, pojedo pa jih v manj kot dvajsetih minutah med gledanjem televizije ali pametnih telefonov. Če ima kdo od članov alergijo na hrano, je to razumljivo.

Začinjeno hrano in kompleksne okuse ter teksture lahko uvajamo počasi, vendar lahko vsi člani ne glede na starost jedo polnovredno hrano. Najpomembnejše je določiti realistične omejitve glede izbire hrane in obrokov. Vi poveste, kaj, kje in kdaj, vaš otrok pa se odloči, če in koliko. Otrok ni treba siliti k hrani. Nič ni narobe, če so sprva nekoliko zadržani. Dajte jim nekaj časa in sčasoma jih bo začelo zanimati, kaj jeste.

Kako hraniti dojenčka?

Ko je vaš otrok star približno šest mesecev (to se od otroka do otroka razlikuje) in je pripravljen jesti trdo hrano, začnite počasi in preprosto.

Naenkrat uvedite samo eno živilo.

Strokovnjaki priporočajo, da počakate tri do pet dni, preden vpeljete novo.

V tem času boste lahko opazili kakršne koli odzive ali občutljivost nanj.

Otroka takoj prenehajte hraniti z določeno vrsto hrane, če se nanjo slabo odziva ali kaže znake alergije na hrano.

Kako pripraviti domačo otroško hrano?

Otroka najprej začnite hraniti z zelenjavo in sadjem, šele nato z žiti.

Zelenjava in sadje sta nekoliko laže prebavljiva. Avokadov pire je odlična izbira.

Če želite uvesti žita, poskusite s hipoalergenimi, kot sta kvinoja in rjavi riž. Kuhano hrano lahko tudi pretlačite ali ji dodate malo materinega mleka. T

o je eden od načinov, kako lahko sami pripravite otroško hrano. Mislite, da so naši predniki imeli pripravljeno hrano v lončkih?

Domačo otroško hrano varno pripravite tako, da sterilizirate opremo, živila označite z datumi, ostanke po treh dneh zavržete, označeno hrano pa pravilno shranite v sterilnih posodah v hladilnik ali zamrzovalnik.

Kako hraniti malčka?

Ko vaš dojenček postane malček, lahko nabor živil razširite. Poskusite sesekljano kuhano zelenjavo. Nekatere odlične možnosti so korenje, buča in sladki krompir. Nekoliko grenko zelenjavo zmešajte s sladko.

Tudi majhni koščki sadja so odlični, prav tako fižol, grah in leča. Dodajte brezglutenska žita, kot so proso, kvinoja, rjavi riž in amarant. Beljakovine dodajte v obliki koščkov rib, perutnine, mesa in tofuja.

Otroke vključite v načrtovanje obrokov

Otroke vključite v načrtovanje obrokov, nakupovanje živil, predpripravo, kuhanje (ko bodo dovolj stari), pogrinjanje mize in pomivanje posode.

Izberite dobro glasbo in poskrbite, da bo priprava obrokov prijetna, sproščena in zabavna – čas, da se družite kot družina.

Z otroki se pogovarjajte in bodite pozitivni. Prehranjevanje pod stresom ni dobro za prebavo, absorpcijo ali presnovo. Podobno ne uporabljajte hrane za nagrajevanje ali kaznovanje otrok. Hrana je hrana, in če jo uporabljate za kar koli drugega, lahko otroci med odraščanjem razvijejo motnje hranjenja.

Omejita umetna sladila, sladkarije in celo sokove

Večina otroške hrane na trgu je polna umetnih sestavin in sladkorja. Najbolje je, da omejite vsa umetna sladila, sladkarije in celo sokove.

Namesto tega dajte otrokom za sladico sadje. Zelenjavo lahko skrijete tudi v doma narejene kolačke, napitke in prigrizke.

V sladicah se dobro obnesejo buča, korenje, sladki krompir in celo špinača.

Drugi načini za uživanje zelenjave so še juhe, omake, namazi in smutiji.

Kako pa je z mlečnimi izdelki?

Glede mlečnih izdelkov strokovnjaki priporočajo, da vsaj do drugega leta starosti otrokom ne dajete mleka, sira in drugih mlečnih izdelkov.

Raziskave kažejo, da lahko prezgodnje uživanje mleka povzroči alergije, okužbe dihal in oslabljen imunski sistem.

Morda bodo otroci bolje prenašali izdelke iz kozjega in ovčjega mleka. Začnite z ovčjim jogurtom. Uporabljajte samo mlečne izdelke iz proste reje.

Bodite iznajdljivi

Ko bodo otroci postali večji, jim dovolite, da sami izbirajo hrano in načrtujejo obroke. Čim bolj bodo sodelovali, tem bolj verjetno je, da bodo eksperimentirali z različnimi živili in okusi. Odraščajoča telesa potrebujejo zdravo ravnovesje hrane, bogate s hranili.

Vaši otroci lahko sledijo peganski dieti, če pri tem ne omejujejo kalorij. Če imajo radi testenine, uporabljajte testenine iz leče ali čičerike.

Če imajo radi pico, jo pripravite sami doma. Poskusite narediti testo iz cvetače.

Če imajo radi ocvrt krompirček, poskusite krompirček iz sladkega krompirja, pečen v pečici.

Če imajo radi mlečne napitke, zmešajte zamrznjeno sadje z rastlinskim mlekom. Iz zamrznjenih banan in jagod lahko pripravite odličen sladoled.

Povzeto po knjigi Peganska dieta, ki je izšla pri Založbi Primus

Preberite še: