Kako se kaže pomanjkanje vitamina C? 13 simptomov, ki na to opozarjajo, in nasveti, kako ga odpraviti

3. 7. 2024
Deli
Kako se kaže pomanjkanje vitamina C? 13 simptomov, ki na to opozarjajo, in nasveti, kako ga odpraviti (foto: profimedia)
profimedia

Pomanjkanje vitaminov in hranilnih snovi nikoli ni dobro za naše telo, še posebej pa je pomembno, da se osredotočimo na pomanjkanje vitamina C. Ta vitamin je ključen za splošno zdravje, saj izboljšuje zdravje kože, krepi imunski sistem, podpira presnovne procese in še mnogo več.

Ključna vloga vitamina C

Vitamin C, poznan tudi kot askorbinska kislina, je vodotopen vitamin, ki se nahaja v citrusih, jagodičevju in nekaterih vrstah zelenjave. Deluje kot antioksidant, ki ščiti telo pred vnetji, pomaga pri celjenju ran, ohranja integriteto kože in spodbuja absorpcijo železa.

Dr. Elizabeth Sharp, zdravnica in ustanoviteljica Health Meets Wellness, pojasnjuje: "Vitamin C je ključen za proizvodnjo in vzdrževanje kolagena, ki je bistven za kožo, hrustanec, kite, vezi in krvne žile. Poleg tega krepi imunski sistem in pomaga telesu v boju proti okužbam."

Simptomi pomanjkanja vitamina C

Pomanjkanje vitamina C se lahko kaže na več načinov, v najslabšem primeru pa lahko vodi do skorbuta, če se ne ukrepa pravočasno. Samantha Dayeras, direktorica Službe za ambulantno prehrano v bolnišnici Mount Sinai, in dr. Sharp navajata naslednje simptome, ki lahko kažejo na nizko raven vitamina C:

 • Krvaveče dlesni (gingivitis)
 • Izpadanje zob
 • Utrujenost
 • Izguba teže
 • Bolečine v sklepih
 • Počasno celjenje ran
 • Suha usta
 • Slab kostni razvoj pri otrocih
 • Suhi in krhki lasje
 • Majhne rdeče in rjave pike (kot petehije)
 • Rumena koža (pigmentacija)
 • Lahko nastajanje modric
 • Otekanje lasnih mešičkov (perifolikularno otekanje)

Kdo je najbolj izpostavljen tveganju?

Ameriška klinika Mayo poudarja, da so nekateri ljudje bolj dovzetni za pomanjkanje vitamina C, med njimi pa so kadilci, osebe, izpostavljene pasivnemu kajenju, tisti z gastrointestinalnimi težavami in določene vrste rakavih bolnikov. Dobra novica je, da se pomanjkanje vitamina C lahko zdravi, ko je enkrat diagnosticirano.

Kako odpraviti pomanjkanje vitamina C?

Dr. Sharp pravi, da je priporočena dnevna količina vitamina C 75 mikrogramov (mcg) za odrasle ženske (120 mcg za nosečnice) in 90 mcg za odrasle moške. Najboljši način za dosego teh ravni je prehrana. Sveže sadje in zelenjava, bogata z vitaminom C, kot so grenivke, pomaranče, limone, limete, rdeča paprika in brokoli, bi morali biti redno na vašem jedilniku.

Prehranski dodatki

Čeprav so prehranski dodatki lahko koristen način za povečanje vnosa vitamina C, je pomembno biti previden pri izbiri. Dr. Sharp priporoča, da izberete dodatke, ki jih testirajo tretje osebe, da zagotovite, da vsebujejo to, kar je navedeno na etiketi.

Vključevanje vitaminov in hranilnih snovi skozi raznoliko in uravnoteženo prehrano je ključ do ohranjanja zdravja in dobrega počutja. Redno uživanje svežega sadja in zelenjave ter pravočasno ukrepanje ob morebitnih znakih pomanjkanja lahko znatno prispeva k boljšemu zdravju.

Prekomerno uživanje vitamina C pa lahko povzroči težave, kot so slabost, bruhanje, driska, zgaga, trebušni krči in napihnjenost.

Posvet z Zdravnikom

Kot pri vseh zdravstvenih težavah je tudi v primeru suma na pomanjkanje vitamina C priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom. Če opazite katerega od zgoraj naštetih simptomov ali imate vprašanja o vitaminu C, obiščite zdravnika za pravilno diagnozo in nasvet o varnem načrtu za dopolnitev nizkih ravni vitamina C v telesu.

Povzeto po Stil.kurir.rs 

Preberite še:

Novo na Metroplay: Pogovor z Borutom Pahorjem | N1 STUDIO