Ti prehranski dodatki lahko po mnenju psihiatrov pomagajo omiliti tesnobo

10. 11. 2023
Deli
Ti prehranski dodatki lahko po mnenju psihiatrov pomagajo omiliti tesnobo (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Čeprav so prehranski dodatki znani po številnih koristih, pa se v zadnjih letih vse pogosteje uporabljajo tudi za izboljšanje duševnega počutja. Lahko nam namreč pomagajo obvladovati različne zdravstvene težave, od visokega holesterola do želodčnih težav in celo tesnobe. 

Preden se odpravite v trgovino ali lekarno, je zato ključnega pomena, da se posvetujete z zdravnikom – bodisi s svojim osebnim zdravnikom, psihiatrom ali drugim specialistom.

Kako lahko prehranska dopolnila pomagajo pri tesnobi?

Mehanizmi delovanja mnogih prehranskih dodatkov so podobni selektivnim zaviralcem ponovnega privzema serotonina (SSRI), ki se pogosto predpisujejo proti tesnobi in depresiji. Telesu pomagajo pri izločanju nevrotransiterjev, kot je serotonin, kar zmanjšuje tesnobo na enak način kot zdravila proti tesnobi.

Seveda je pri tem pomembno poudariti, da noben prehranski dodatek ne bo rešil izvora tesnoba, lahko pa služi zgolj kot pripomoček, ko se lotite urejanja težav.

Kaj morate vedeti, preden se odpravite v lekarno?

Strokovnjaki za duševno zdravje opozarjajo, da navedeni prehranski dodatki niso »čudežno zdravilo« in da morate biti previdni. Pomembno je vedeti:

  • Prehranska dopolnila ne delujejo enako za vsakogar.
  • Spremembe niso takoj opazne.
  • Nekateri dodatki so lahko nevarni v kombinaciji z drugimi zdravili.

Vitamin D3

Najboljši vir vitamina D3 je neposredna sončna svetloba. Idealno je, da se vsak dan vsaj 20 minut izpostavljamo soncu, vendar je to pozimi težko. O svojih ravneh vitamina D3 se posvetujte z zdravnikom in preverite, ali morda potrebujete dopolnilo.

Priporočen odmerek: 2000 IU za večino odraslih; če imate pomanjkanje, boste morda potrebovali približno 5000 IU.

Magnezij

Magnezij lahko pomaga obvladovati tesnobo in nespečnost z regulacijo serotonina ter izboljšanjem delovanja možganov. Poleg tega lahko izboljša tudi druge vidike našega zdravja, vključno s prebavo, delovanjem srca in vzorci spanja.

Priporočen odmerek: Do 250 miligramov pred spanjem.

Melatonin

Melatonin je najpogostejše prehransko dopolnilo za pomoč pri spanju; enostaven je za uporabo in se varno kombinira z večino zdravil na recept. Melatonin je naravno prisoten hormon, ki uravnava spanje in budnost, vendar ga nekateri ljudje ne proizvajajo dovolj. Pogosto se uporablja proti nespečnosti, vendar lahko pomaga tudi zmanjšati negativna čustva, povezana s tesnobo (ki nas zbudijo ponoči).

Priporočen odmerek: 1-10 miligramov pred spanjem.

Omega-3 maščobne kisline

Najdemo jih v ribjem olju in olju iz majhnih lupinarjev; najbolj znane so po koristih za zdravje srca in ožilja, vendar študije kažejo, da lahko izboljšajo tudi delovanje možganov in razpoloženje.

V prehrano jih lahko vključite z uživanjem lososa, skuše, sleda, sardel in drugih rib. Lanena semena, semena chia, špinača in brstični ohrovt pa so dobre možnosti za vegane ali ljudi, ki so alergični na ribe.

Priporočen odmerek: 1000–1200 miligramov na dan.

Korenina baldrijana

Korenina baldrijana dobro deluje z GABA receptorji in spodbuja njihovo delovanje. GABA je aminokislina, ki deluje kot nevrotransmiter za zmanjšanje simptomov tesnobe in depresije. GABA lahko pomaga tudi obvladovati sindrom predmenstrualnega sindroma (PMS) in motnjo pomanjkanja pozornosti s hiperaktivnostjo (ADHD).

Priporočen odmerek: 300-600 miligramov pred spanjem.

Ašvaganda

Ašvaganda velja za adaptogen in je naravna snov, ki pomirja ter pomaga telesu pri blaženju stresa z zmanjšanjem ravni kortizola (stresnega hormona). Gre za enega bolj priporočenih naravnih izdelkov.

Priporočen odmerek: 500 – 1000 miligramov dnevno.

Povzeto po Jeffersonhealth.org

Preberite tudi: