Ste vedeli, da podnebne spremembe vplivajo na MENTALNO ZDRAVJE?

Podnebne spremembe imajo velik vpliv na kvaliteto našega življenja; po zadnjih ugotovitvah vplivajo tudi na duševno zdravje. Preverite, kako.

Ste vedeli, da podnebne spremembe vplivajo na MENTALNO ZDRAVJE? (foto: Profimedia) Profimedia
20. 5. 2022

Že leta govorimo o podnebnih spremembah kot posledici onesnaženega okolja. Zdaj že vemo, da te lahko vplivajo na kvaliteto življenja, pridelke ter naše zdravje. Stroka ocenjuje, da naj bi med letoma 2030 in 2050 podnebne spremembe povzročile približno 250.000 dodatnih smrti na leto zaradi podhranjenosti, bolezni, težav s prebavo in toplotnega stresa. 

Podnebne spremembe pa ne povzročajo samo fizičnih težav, temveč tudi duševne. Po zadnjih raziskavah je bilo ugotovljeno, da imajo podnebne spremembe velik vpliv na duševno zdravje predvsem pri mladih in posameznikih iz ranljivih skupin.

Zgodba o orkanu, ki je povzročil živčni zlom

Ko sta Američana Sandy Rosenthal in njen mož slišala, da prihaja orkan Katrina, sta spakirala za 3 tedne in zapustila svoj dom. Evakuirala sta se v hotel, kjer sta se počutila varno in pripravljeno na prihajajoči orkan.

Ko pa sta na televiziji v njihovi hotelski sobi spremljala katastrofo, se je v Sandy nekaj premaknilo. Nenadoma se ni mogla sprostiti. Novice so jo prevzele; ni mogla gledati, poslušati ali brati o čemerkoli drugem.

"Prilepila sem se na televizijski zaslonskoraj vsako budno minuto," se spominja. "Televizija, radio ali branje novic. Praktično nisem bila sposobna gledati ničesar drugega." Vse skupaj je trajalo 3 mesece, takrat pa je Sandy sklepala, da je to normalen odziv. Če pogleda nazaj, pa to izkušnjo primerja z živčnim zlomom. "Leta pozneje razumem, da je omenjeni dogodek imel izjemen vpliv na moje duševno zdravje," pravi.

Sandyina izkušnja se je sčasoma spremenila v knjigo Words Whispered in Water: Why the Levees Broke in Hurricane Katrina. Njeno zgodbo lahko vzamemo kot zelo nazoren primer tega, kako podnebne spremembe vplivajo na naše duševno zdravje.

Podnebne spremembe prinašajo več naravnih katastrof

Ravno podnebne spremembe so tiste, ki poslabšajo naravne katastrofe. Po podatkih Centra za podnebne in energetske rešitve naj bi segrevanje planeta prispevalo k intenzivnosti in pogostosti ekstremnih vremenskih dogodkov, kot so vročinski vali, poplave in orkani.

Kaj to pomeni za duševno zdravje?

Med 25 in 50 % ljudi, ki so izpostavljeni ekstremni vremenski katastrofi, čuti posledice na duševnem zdravju. Po orkanu Katrina je denimo 49 % preživelih razvilo anksioznost ali motnje razpoloženja. Poleg tega je 1 od 6 oseb razvila posttravmatsko stresno motnjo (PTSD), samomorilne misli pa so se podvojile.

Po naravnih nesrečah so psihologi opazili porast t.i. "reakcij v stiski", ki vključujejo težave, kot so:

  • nespečnost;
  • razdražljivost;
  • povečana uporaba prepovedanih substanc;
  • depresija.

Čeprav lahko te reakcije sčasoma izzvenijo, temu ni vedno tako - še posebej, če prizadeti ljudje ne poiščejo pomoči ali se ne spopadejo s svojo travmo. V teh primerih se lahko pojavijo dolgoročne težave, vključno s PTSD, depresijo in anksiozno motnjo.

Težava ni samo v večjih katastrofah

Ker globalno segrevanje povzroča postopne in počasne spremembe na našem planetu, postopno tudi opažamo vplive na duševno zdravje.

Ena od študij iz leta 2020 povezuje globalno segrevanje s povečanim tveganjem smrti zaradi nenamernih in namernih poškodb, vključno s samomorom. Druge raziskave iz leta 2017 kažejo na povezavo med ekstremno vročino in povečanjem razdražljivosti, agresije in celo nasilja.

Obstaja tudi povezava med anksioznostjo, shizofrenijo in osebnostnimi motnjami ter izpostavljenostjo slabi kakovosti zraka, je pokazala obsežna študija iz leta 2019. Trenutno pa se odvija še več raziskav, ki bodo dale še bolj jasno sliko, kakšen vpliv imajo podnebne spremembe na duševno zdravje.

V največji nevarnosti so otroci

Elissa Epel, podpredsednica oddelka za psihiatrijo in vedenjske znanosti ter vodja fakultete delovne skupine za podnebne spremembe in duševno zdravje na Kalifornijski univerzi v San Franciscu je pred letom dni razkrila, da so k težavam najbolj nagnjeni otroci oziroma mlajši posamezniki.

Zaenkrat kaže, da so k duševnim težavam kot posledico globalnega segrevanja najbolj podvrženi mladi. Študija iz leta 2018 kaže na povezavo med podnebnimi spremembami in povečanim tveganjem, da otroci razvijejo številne težave, kot so PTSD, depresija, anksioznost ter fobije.

"Mladi so že sami po sebi bolj ranljivi ob novicah, ki se nanašajo stvari izven našega nadzora. Vse, kar zveni "apokaliptično" zanje predstavlja veliko breme. Mlajši, kot je otrok, bolj je ranljiv; malčki niso čustveno opremljeni za obvladovanje bremena podnebne krize," je povedala Elissa. Obenem pa je poudarila, da tudi, ko otroci postanejo najstniki, njihova zaskrbljenost zaradi podnebnih sprememb ne izzveni.

K duševnim stiskam so nagnjeni tudi ljudje s kroničnimi boleznimi ter posamezniki, ki jih podnebne spremembe najbolj prizadenejo; ljudje z nižjim socialno-ekonomskim statusom, migranti, begunci in vsi, ki so iz takšnih ali drugačnih razlogov nezaščiteni.

Kako lahko pomagate?

Dejstvo je, da se podnebne spremembe že dogajajo. Največ, kar lahko naredimo je, da vsi skupaj pripomoremo k čim boljšemu zdravju planeta. 

Razmislite, kako lahko še dodatno poskrbite za našo Zemljo. Kako lahko spremenite svoj življenjski slog in kako lahko v svoj vsakdan vnesete majhne spremembe, ki bodo prispevale k bolj zdravemu planetu? Skupaj lahko podnebne spremembe (in z njimi povezane težave) bistveno ublažimo in poskrbimo za boljšo prihodnost.

Preberite tudi: