Neoliberalna država, ki privatizira javno dobro, potrebuje ženske (PODKAST z dr. Darjo Zaviršek)

10. 6. 2024
Deli
Neoliberalna država, ki privatizira javno dobro, potrebuje ženske (PODKAST z dr. Darjo Zaviršek) (foto: Sensa)
Sensa

Voditeljica prof. dr. Metka Kuhar je v novi epizodi podkasta Modra soba – Krmarjenje s travmo gostila prof. dr. Darjo Zaviršek, izredno članico Slovenske akademije znanosti in umetnosti, strokovnjakinjo s področja socialnega dela in družbenih ved

VIDEO:

Odstrli sta težko žametno zaveso in se poglobili v teme, povezane z različnimi oblikami nasilja nad ženskami, spolnimi vlogami in ospoljenim življenjem žensk in moških. Izpostavili sta problem spolnega nadlegovanja in spolnih zlorab v otroštvu ter obravnavali značilnosti povzročiteljev nasilja.

Gostja je delila svoje vpoglede v to, kako nasilje vpliva na žrtve in kako ukrepati. V pogovoru sta se dotaknili tudi nove direktive EU na področju nasilja in vpliva gibanj, kot so #jaztudi, 'samo ja pomeni ja' in 'dovolj je', ter vprašanja, kako ta gibanja spreminjajo javno zavedanje in obravnavanje spolnega soglasja.

Obravnavali sta druge vrste zlorab znotraj institucij in izzive pri razkrivanju teh zlorab, pa tudi spolno nasilje v vojni. Razpravljali sta o neopatriarhatu in njegovem vplivu na družbo, ter kako oblikuje naš pogled na svet in na predstave o tem, kaj je »ženska« in kaj »moški« v zasebnem in profesionalnem življenju.

Profesorica Darja Zaviršek je opozorila na naraščajočo militarizacijo vsakdanjega življenja in njen vpliv na nasilje v zasebni sferi ter poudarila pomen ozaveščanja in sistemskih sprememb za njegovo preprečevanje. 

Epizoda ponuja globok vpogled v te pomembne teme in spodbuja nadaljnje razmišljanje ter ukrepanje za varnejšo in pravičnejšo družbo.

IZ PODKASTA

"Neoliberalna država, ki privatizira javno dobro (javno zdravstvo, javno šolstvo, javne servise) ženske potrebuje. Potrebuje jih v najbolj tradicionalnih vlogah - kot matere, kot tiste, ki bodo skuhale kosilo, če ne bo več šolskega kosila; kot tiste, ki bodo rojevale zaradi ideologije, da je potrebno povečati narodovo telo. Za vse to se potem tradicionalne konzervativne desne stranke osredotočijo na ženska telesa in na ženska ravnanja. Na ženska telesa predvsem v zvezi s tem, da je potrebno žensko nadzorovati - koliko otrok ima, pa tudi kdaj, celo s kom. Potem poskušajo nadzorovati tudi idejo družine (kaj je prava družina itn.) in z najrazličnejšimi zelo subtilnimi metodami žensko potisniti iz plačane zaposlitve."

"Ves čas imamo paralelna dogajanja: zelo zaskrbljujočo militarizacijo vsakdanjega življenja in administrativno birokratizacijo, ki je v bistvu nasilje nad vsemi ljudmi in ki je pravzaprav ohranjanje status quo-ja, in hkrati se dogaja vse večja ozaveščenost ljudi, odpirajo se neki prostori."     

"V preteklosti se je reklo, da alkoholiki, revni in manj izobraženi ljudje dejansko izvajajo več nasilja. Potem je prišlo do buma, ko so raziskovalke rekle, da to ne drži, ker višji socialni sloji to delajo veliko bolj prikrito in ženske o tem ne govorijo, ker lahko veliko izgubijo: prestiž, hišo, velik avto, vikend z bazenom ... in so tiho."

Vabljeni k ogledu ali poslušanju!

Še več Sensa podkastov boste našli na metropolitan.si/play/sensa/

Najdete pa jih tudi na Spotify aplikaciji ter drugih podkast aplikacijah. 

Poglejte si še: