"Travmo se da ozdraviti" dr. Sanja Rozman v podkastu Modra soba

1. 2. 2024
Deli
dr. sanja rozman (foto: sensa)
sensa

V tokratnem podkastu smo govorili o konceptu travme in razvoju psihoterapije, dinamiki soodvisniških in nasilnih odnosov, o toksičnem sramu in podrejanju, narcisizmu, odpuščanju in samoodpuščanju. Vabljeni k poslušanju.

Dr. Sanja Rozman je pionirka na področju obravnave odnosnih zasvojenosti v Sloveniji. Kot zdravnica je delovala v rehabilitacijskem centru Soča in sodelovala v mednarodnem združenju za podporo ženskam z rakom dojk. Ustanovila je Inštitut Sprememba v srcu, kjer se že tri desetletja psihoterapevtsko posveča nekemičnim zasvojenostim in travmam, dela tako s skupinami kot posamezniki. Od leta 1993 vodi skupino Rdeči oblak. Je avtorica osmih knjig, kolumnistka, trenutno piše blog v angleškem jeziku. Kmalu bo v ZDA izšla  njena knjiga o vedenjskih zasvojenostih.

V podkastu sta se z voditeljico dr. Metko Kuhar pogovarjali o konceptu travme in razvoju psihoterapije, dinamiki soodvisniških in nasilnih odnosov, o toksičnem sramu in podrejanju, narcisizmu, odpuščanju in samoodpuščanju. Dr. Sanja Rozman je spregovorila tudi o svojih osebnih izkušnjah, ki so vplivale, da se je posvetila zdravljenju nekemičnih zasvojenosti in soodvisniških odnosov in o tem, kako doseči spremembo v srcu.

"Ko enkrat dojameš, da si vredu, da je tudi svet vredu (če si vsaj malo pazljiv) in da je vredu tudi večina ljudi, je to resnična sprememba v srcu. In majhna skupina, ki tovrstne spremembe jemlje resno in jih preko sebe uveljavlja, lahko naredi spremembo v družbi.  

Travmo se da ozdraviti

"Najpomembnejše od vseh možnih sporočil je sporočilo, da se da travma ozdraviti," pravi dr. Rozman v pogovoru. "Ni potrebno trpeti in travme ni potrebno predajati naprej v naslednjo generacijo. Čeprav ima travma status bolezni, to ni genetska bolezen ali bolezen, pri kateri se ne da nič narediti. Bolj ustrezno bi bilo reči, da gre za neustrezno ali preveč dobro prilagoditev na neustrezne in težke okoliščine, ki se ne izklopi, ko se te okoliščine morebiti izboljšajo. Oseba ostane v posebnem, obrambno-napadalnem stanju, zato se ji dogajajo drugačne stvari, kot bi se, če bi bila umirjena in dobro sama s sabo."  

Bližina je zdravilna

Bližino iščemo celo življenje, tudi, ko smo odrasli. To je v resnici tista stvar, ki nam poteši hrepenenje v srcu. Želimo si biti videni, opaženi, želimo si imeti nekoga kot pričo, da smo na svetu, da se trudimo biti dobri ljudje. Veliko ljudi se trudi biti nekaj drugega, da bi dobili to.  

Podkast lahko poslušate tudi preko AVDIO vsebin: https://spotifyanchor-web.app.link/e/R6IssYQTNGb

V zadnji knjigi Sanje Rozman, Ujetnikih preteklosti se avtorica skuša približati svoji zvesti publiki tako, da je težke zakonitosti travme, zasvojenosti in okrevanja skrila v napeto zgodbo, ki je ne boste mogli odložiti.

Knjigo lahko naročite: www.spremembavsrcu.si/shop

Če ste zamudili prejšnje pogovore jih lahko najdete tukaj: