Milena Miklavčič o dediščini spolnosti na Slovenskem (podkast)

28. 2. 2024
Deli
milena miklavčič (foto: sensa)
sensa

V podkastu Modra soba: Krmarjenje s travmo je dr. Metka Kuhar gostila Mileno Miklavčič, ugledno slovensko avtorico in novinarko, ki je zaslovela z bogatim raziskovalnim delom, osredotočenim na medčloveške odnose, spolnost in vsakdanje življenje na Slovenskem v preteklosti.

VIDEO:

Milena Miklavčič pronicljivo razkriva teme, ki so bile v slovenski družbi dolgo tabuizirane ali spregledane. Najbolj odmevna je serija knjig Ogenj, rit in kače niso za igrače, ki na edinstven način dokumentira spolnost, odnose in družbene norme na Slovenskem skozi različna zgodovinska obdobja. V njej razgrinja našo dediščino skozi osebne pripovedi, zgodbe, povezane s spolnostjo, vlogo spolov, ki se večinoma berejo kot grozljivka, osvetljujoč temne plati preteklih generacij in življenja nekoč, ki ga včasih tako radi idealiziramo.

IZ PODKASTA

Spolnost in zarota molka

Molk je že zažrt v DNK zapis nas Slovencev. Pred drugo svetovno vojno je ta molk zapovedovala cerkev: "molči, da se ne boš komu zameril"; molči, ker je to greh ... ker se o tem ne govori" ... Na tak način so pod preprogo pometali tudi številne inceste. Tudi po vojni so bile politične razmere takšne, da so ljudje v strahu pred posledicami molčali. Danes pa ljudje molčijo zato, ker tisti, ki ima v družbi moč, vsemu, kar nekomu ni všeč, reče, da je to sovražni govor. Vedno je torej nekdo, ki določa, o čem se lahko govori in o čem ne. In ta molk je zažrt tudi znotraj družine.

Gospice so prihajale tudi na dom    

"V Ljubljani je bilo pred drugo svetovno vojno približno 26 bordelov. Velikokrat sem slišala, da so bili meščani glede spolnosti bolj razgledani, bolj širokih pogledov kot na kmetih. Teoretično res. ... Veljalo je neko tiho pravilo, da je po tem, ko je ženska imela dva otroka, z njeno tiho privolitvijo mož obiskoval t.i. gospice. To so bile ženske, ki niso bile ravno pri denarju in so moškim nudile določeno telesno zadovoljitev, niso pa bile prostituke. Gospice so prihajale tudi na dom."    

Za moškega veselje, za žensko trpljenje

"Včasih so bile ženske ravno tako preračunljive, kot so danes (zdi se, da jo imamo ženske že majčkeno v genih), da so pač računale, da če bodo zadovoljile moškega, da jim bo ta ponudil zakon, kar se pa največkrat ni zgodilo. V starih časih je bila spolnost za moškega pravica, za žensko dolžnost; za moškega je bilo to veselje, za žensko pa trpljenje."  

Spolnost kot olimpijska disciplina

"Za mlade je danes spolnost, vsaj tako mi razlagajo, olimpijska disciplina. Na spolnost ne gledajo kot na vrhunec ljubezenskega doživetja, ampak kot na nekaj, kar sprosti njihove čute, kar pa je zelo narobe."

Podkast lahko poslušate tudi preko AVDIO VSEBIN tukaj

Če ste zamudili prejšnje pogovore jih lahko najdete tukaj: