Poslanstvo Nikole Tesle: Vse krize so posledica ene same izvorne krize – duhovne

Nikola Tesla je bil genij, ki svojih talentov ni razvil in uporabil po naključju. Bil je visoko duhovno bitje, ki se je razvijalo v drugih, tehnološko razvitejših svetovih, in se na poti svojega razvoja ustavilo na Zemlji, da bi pripomoglo k njenemu tehnološkemu napredku.

Poslanstvo Nikole Tesle: Vse krize so posledica ene same izvorne krize – duhovne (foto: profimedia) profimedia
8. 10. 2022

Ob dejstvu, da ga je bolj kot karkoli drugega zanimala predvsem tehnologija, se lahko vprašamo o njegovih moralnih in srčnih vrednotah. Čeprav si je želel osrečiti človeštvo in ga osvoboditi, ni okleval pri navezovanju stikov z vojaškimi generali in poveljniki. Ogibal se je družbe in žensk, imel pa je nenavadno nežen odnos do živali, predvsem ptic. Te so bile njegovi srčni prijatelji. Z njimi se je pogovarjal, jih zdravil in hranil ter njihovo dobrobit postavljal pred vse drugo. Ali se je zavedal, da tehnologija brez etike človeka vodi v propad?

Prispevek, ki ga je dal človeštvu Nikola Tesla, je neprecenljiv. Pokazal je, da so možnosti za izkoriščanje naravnih sil neizčrpne in da se pravih raziskav nismo še niti zares lotili. Meje možnega je prestavil bolj kot kdorkoli drug pred njim. Žal družba v njegovem času še ni bila zrela za takšen napredek in je številne njegove izume izkoristila – tako kot vse doslej – za dosego neplemenitih ciljev ozkih privilegiranih krogov.

Morda so prav Teslove fantastične ideje krive, da se je resničen razvoj znanosti po njem začel odvijati daleč od oči javnosti. Morda bo po njegovi zaslugi človeštvo hitreje doseglo materialistično dno.

Danes obstaja množica izumov visoke tehnologije, ki bi svet v hipu izvlekli iz številnih obstoječih kriz – energijske, prehranske, vodne, pa tudi ekonomske, finančne itd. A vse te krize so posledica ene same izvorne krize – duhovne, ki pa je ne more odpraviti niti kopica najnaprednejših tehnoloških izumov. Da bo to možno, se mora najprej prebuditi iz materialistične otopelosti in zaverovanosti v lažno znanost, ki ne dopušča napredka.

Človeštvo kot celota še ni doseglo ustrezne ravni zavesti, ki bi omogočala srečnejši razvoj. Tega na prvi pogled diktirajo ozke elite, ki s cenzuro znanosti, materialistično indoktrinacijo, zatiranjem osebne svobode, ekonomskim suženjstvom, uničevanjem okolja in še čem zavirajo duhovni napredek. Toda bržkone je res, da bi z močnejšim tehnološkim razvojem človeštvo naredilo še večjo škodo lastnemu planetu.

Resda človek, ki se ubija s preživetjem, nima ugodnih pogojev za razmišljanje o filozofskih vprašanjih, vendar pa duhovnega razvoja zagotovo ni mogoče spodbuditi z naprednejšo tehnologijo. Pri pogrezanju v materializem smo dosegli odlične uspehe tudi brez tehnologije letečih krožnikov. Kaže, da poleg ekonomske, finančne in begunske potrebujemo še kako hujšo osebno krizo, da bi se obrnili k srčnosti – k etiki, sočutju, razumevanju bližnjega in sodelovanju ob spoznanju, kaj je v življenju zares najpomembnejše. Žal nam tukaj tudi Nikola Tesla ne bi mogel pomagati.