Nezadovoljstvo s samim seboj: kako odpreti srce za ljubezen do sebe

4. 7. 2024 | Uredništvo
Deli
Nezadovoljstvo s samim seboj: kako odpreti srce za ljubezen do sebe (foto: profimedia)
profimedia

Vsi smo do neke mere nezadovoljni sami s seboj.

Nenehno imamo občutek, da bi morali biti boljši, delati več, biti bolj produktivni ali bolj pozorni. Ko moramo spregovoriti v skupini ali v javnosti, dvomimo vase in imamo občutek, da nismo dovolj dobri, da bi lahko prispevali. Nezadovoljni smo z določenimi vidiki sebe, na primer s svojim telesom, videzom obraza, načinom, kako se jezimo ali kako hitro zgubimo potrpljenje v vlogi partnerja ali starša. Neprestano mislimo, da se moramo izboljšati.

To je naše stalno mentalno stanje, in tudi če od nekoga dobimo kompliment, najdemo način, da ga v mislih spodkopljemo, ker mislimo, da nismo dovolj dobri za ta kompliment.

To vpliva na naše življenje na številne načine: težave imamo v prijateljskih odnosih, v partnerstvu in pri delu, težko nam je govoriti v javnosti ali v skupini,  težko najdemo zadovoljstvo s seboj in svojim življenjem.

"Ker nam to ni všeč, od tega bežimo. Iščemo tolažbo v hrani, alkoholu, drogah ali nakupovanju in se spravljamo na druge ljudi, ko se počutimo ogroženi. To je vir skoraj vseh naših težav," na Zen Habits piše Leo Babauta, vegan, minimalist in avtor.

Nezadovoljstvo s samim seboj kot motivator

"Včasih sem mislil, tako kot veliko ljudi, da nas bo nezadovoljstvo s samim s seboj, spodbudilo k izboljšanju. In če bi bili kar naenkrat zadovoljni sami s seboj, bi prenehali delati karkoli. Danes v to ne verjamem več," nadaljuje Babauta.

Čeprav nas nezadovoljstvo do neke mere priganja k izboljšavam, pa ima kot motivacijsko sredstvo veliko pomankljivosti:

  • Če smo nezadovoljni sami s seboj, se težko razveselimo, ko naredimo nekaj dobrega. Še vedno smo nezadovoljni. Zato to, da naredimo nekaj dobrega, ni takšna nagrada, kot bi lahko bila.
  • Imamo navade bežati pred tem slabim občutkom o sebi, zato odlašanje in odvračanje pozornosti postaneta privzeti način, kar ovira naša prizadevanja. Pravzaprav nikoli ne bomo rešili težav z odvračanjem pozornosti in odlašanjem, dokler se ne bomo naučili spoprijeti s to težavo nezadovoljstva s samim seboj.
  • Nezadovoljstvo s samim seboj lahko ovira povezovanje z drugimi (ker mislimo, da nismo dovolj dobri, in smo zato vedno pretirano zaskrbljeni pred srečanji z drugimi). Tega ne moremo rešiti, ne glede na to, kako zelo se želimo izboljšati, dokler ne odpravimo osnovne težave.
  • Tudi ko se v nekem segmentu izboljšamo, občutek nezadovoljstva s seboj ne izgine. Zato se poskušamo še bolj izboljšati, a občutek še vedno ne izgine. "Po mojih izkušnjah nikoli ne izgine, dokler se niste pripravljeni soočiti z njim," dodaja Babauta.
  • Tekom dolgotrajnega procesa izboljševanja samega sebe, ki ga vodi nezadovoljstvo, se nimamo radi. Kar je žalostno.

Ali obstaja kakšna boljša oblika motivacije, s pomočjo katere bomo dosegali zastavljene cilje in še naprej osebnostno rasli? Babauta je prepričan, da obstaja.

"Lahko telovadite in se zdravo prehranjujete, a ne zato, ker ne marate svojega telesa in ga želite izboljšati, ampak zato, ker se imate radi in ker veste, da bo to navdihnilo vaše bližnje. Delo lahko opravljate iz ljubezni do ljudi, ki jim bo to pomagalo. Lahko se znebite dolgov, več berete in meditirate, a ne zato, ker ste nezadovoljni s seboj, ampak zato ker imate radi sebe in druge," piše Babauta in dodaja: "Pravzaprav trdim, da je verjetnost, da boste vse te stvari naredili, večja, če se imate radi, in manjša, če se nimate radi."

nezadovoljstvo s samim seboj

Kako se spopasti z večnim nezadovoljstvom?

Kaj lahko storimo glede nenehnega nezadovoljstva s seboj? Kako se spopasti z dvomom vase, občutkom, da nismo dovolj dobri, nezadovoljstvom z določenimi deli sebe?

Pred vami je odlična priložnost, da se naučite nekaj o sebi in o tem, kako postanete sami sebi največji prijatelj in zaveznik.

Poskusite naslednje:

  • Vsakič, ko vas preplavijo občutki nezadovoljstva s sabo, se ustavite in jih pričnite opazovati. Skušajte locirati občutek in opazujte, kako ga čutite v svojem telesu. Bodite radovedni, kako se počutite fizično. Namesto da bi pred temi občutki bežali, ostanite in bivajte z njim. Namesto da bi jih zavračali, se jim odprite in jih sprejmite. Odprite se bolečini teh občutkov in to razumite kot pot k odprtju svojega srca. Tako stik z bolečino postane dejanje osvobajanja.

"Na ta težak občutek glejte kot na znak dobrega srca, ki je mehko, nežno in ljubeče. Če ne bi imeli dobrega srca, vam ne bi bilo mar za to, da bi bili dobra oseba ali 'dovolj dobra' oseba. Pod vsemi našimi težavami se skriva osnovna dobrota, mi pa moramo samo ostati in to dobroto opaziti."

Nato se nasmehnite sebi in gojite brezpogojno prijaznost do vseh, ki jih vidite.

"Ne trdim, da je to enostavna metoda ali da bo v enem zamahu odpravila naše težave. Lahko pa začnemo oblikovati zaupen odnos s seboj, kar lahko naredi neverjetno razliko," pravi Babauta, ki bralcem Zen Habit svetuje, da to vajo vadijo vsakič, ko opazijo, da so postali nezadovoljni s seboj, samokritični ali polni dvomov. "Če se resnično želite osredotočiti na to močno spremembo, o njej razmišljajte enkrat na dan tako, da ob koncu dneva pišete dnevnik, pregledate, kako vam je šlo, in kaj lahko storite, da ne boste pozabili vaditi. Mislim, da boste na koncu ugotovili, da je ljubezen močnejši motivator kot nezadovoljstvo s samim seboj. In upam, da boste postali sam sebi najboljši prijatelj, kar bo izžarevalo v vaše odnose z vsemi drugimi, ki jih poznate in srečujete."

Povzeto po Zen habit in drugih virih.

Preberite si tudi:

Novo na Metroplay: Nuška Drašček povsem iskreno o tem, da ni od nekdaj želela biti pevka | Po mojem okusu