Dragan Živadinov v Sensa pogovorih: “Kriza pomeni vrhunec bolezni. Da, v krizi živimo.”

8. 12. 2021
Deli
Dragan Živadinov v Sensa pogovorih: “Kriza pomeni vrhunec bolezni. Da, v krizi živimo.” (foto: DANIJEL ČANČAREVIĆ)
DANIJEL ČANČAREVIĆ

Vabljeni k ogledu Sensa pogovora, v katerem smo gostili umetnika Dragana Živadinova, človeka mnogih prostorov, uvidov, globokih izkustev in neumornega ustvarjalca. 

 

Oddaja Sensa pogovori z Draganom Živadinovim bo vidna na tej povezavi danes ob 20h. VABLJENI K OGLEDU.

Dragan Živadinov je bleščeče ime gledališča, umetnosti, imaginacije in simbolnega. Leta 1984 je soustanovil umetniško gibanje Neue Slowenische Kunst. Prav tako je idejni konstruktor stilne formacije retrogardizma. Leta 1983 je ustanovil retrogardistično Gledališče sester ter leta 1987 kozmokinetično gledališče Rdeči pilot. V začetku devetdesetih let je gledališče Rdeči pilot transformiral v kozmokinetični kabinet Noordung. Leta 1995 je s stilno formacijo telekozmizem vstopil v 50-letni gleda liški projektil “1995–2045 – Noordung”. Leta 1998 je postal kandidat kozmonavt, leta 1999 pa je realiziral “Biomehaniko Noordung”, prvo celovito predstavo v breztežnosti. Leta 2005 je prvič in 2015 drugič ponovil 50-letni gledališki projekt “projektil 1995–2045 – Noordung”, ki se uprizarja vsakih 10 let. V osemdesetih letih je gradil retrogardistične dogodke in observatorije. V devetdesetih letih je gradil informance. V prvem desetletju tretjega tisočletja pa je konstruiral postgravitacijske gledališke abstrakte.

Pravi, da je ateist, enciklopedist, ki izhaja iz razsvetljenskega koncepta sveta. Predvsem ga na tem svetu dela zadovoljnega to, da se je rodil v drugi polovici 20. stoletja, in da je lahko aktivno sodeloval pri njegovem prehodu v 21. stoletje, s postgravitacijsko umetnostjo: ” Zelo sem zadovoljen, da sem videl svet novih umetniških in znanstvenih konceptov, materializiranih v stvarnosti 21. stoletja. Teorijo Einsteinove relativnosti v tehnologiji GPS. Nove gradbene materiale, ki so nam omogočili nove arhitekture. Da se je vse iz pigmenta začelo prenašat v piksle. Vse se pospešuje in s tem substituira. Prihaja do totalne zamenjave. Dobivamo novo družbo. Ta trenutna je sicer bolna, vročična in prestrašena. Vse se bo spremenilo na najboljše. Zagotovo.”

Pogovor, ki ga je vodila dr. Lucija Mulej, je nastal v Narodni galeriji.

NAPOVEDNIK:


Poglejte si še ostale oddaje:

Novo na Metroplay: Tomi Meglič o globoki ustvarjalnosti, otroštvu in očetovstvu