6 najbolj zanimivih dejstev, ki smo jih lani izvedeli o živalih

9. 1. 2024
Deli
Preteklo leto so znanstveniki odkrili veliko novega o svetu živali in v tem članku smo zbrali 6 fascinantnih novih spoznanj! (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Preteklo leto so znanstveniki odkrili veliko novega o svetu živali in v tem članku smo zbrali 6 fascinantnih novih spoznanj!

Mačke imajo 276 različnih obraznih izrazov

Če ste kdaj mislili, da vaša mačka postrani gleda drugega hišnega ljubljenčka, si tega verjetno niste domišljali. V študiji, objavljeni v reviji Behavioural Processes, so znanstveniki iz ZDA dokumentirali 276 različnih obraznih izrazov pri medsebojnih interakcijah mačk.

Raziskovalci so študijo izvedli v mačji kavarni v Los Angelesu, kjer so opazovali skupino približno 50 mačk. »Naša študija dokazuje, da je komunikacija mačk bolj kompleksna, kot smo predvidevali prej,« je za CNN povedala soavtorica študije Brittany Florkiewicz, evolucijska psihologinja na Lyon College v Arkansasu.

Podgane imajo domišljijo

Podgane imajo med ljudmi precej slab sloves. Toda nova študija nakazuje, da jim moramo kot vrsti dati veliko več priznanja.

Novembra 2023 so raziskovalci na Medicinskem inštitutu Howard Hughes odkrili, da se podgane lahko orientirajo v prostoru, ki so ga že raziskale, samo s pomočjo misli. To pomeni, da bi lahko imele tisto, kar običajno imenujemo domišljija.

Eden od avtorjev študije je poročal, da je raziskava prva te vrste, ki kaže, da živali lahko aktivirajo možgansko predstavo o krajih, ki so daleč od njih. »To je temeljni gradnik posebne vrste domišljije, ki nam omogoča, da se znotraj določenega scenarija projiciramo v preteklost ali prihodnost,« je dejal raziskovalec Chongxi Lai.

Bradati pingvini spijo več kot 10.000 krat na dan (vendar so to kratki dremeži)

Igralka v filmu Petdeset odtenkov sive Dakota Johnson je pritegnila pozornost z razkritjem, da spi do 14 ur na noč – toda niti ona se ne more kosati z bradatimi pingvini.

Po nedavni študiji, objavljeni v reviji Science, ti pingvini namreč zaspijo več kot 10.000 krat na dan – čeprav vsak dremež traja približno štiri sekunde. Raziskovalci menijo, da so se bradati pingvini navadili teh »mikrospanj«, da ostajajo budni zaradi groženj plenilcev in si naberejo moči, medtem ko živijo v glasnih skupinah.

Darilo za Sensa bralce: Brezplačen priročnik s skrivnostmi tradicionalne kitajske medicine

Otroci, ki živijo z mačkami ali psi, imajo lahko manj alergij na hrano

Na veliko veselje otrok, ki prosijo starše za hišne ljubljenčke, so raziskovalci na Japonskem odkrili, da imajo otroci, ki so bili v zgodnjem otroštvu izpostavljeni mačkam ali psom v zaprtih prostorih, običajno manj alergij na hrano kot otroci, ki hišnih ljubljenčkov niso imeli.

Analiza, objavljena marca v reviji PLOS One, je vključevala več kot 65.000 dojenčkov in majhnih otrok. Pokazala je, da so otroci, ki odraščajo s psi, manj verjetno alergični na jajca, mleko in oreščke. Tisti, ki odraščajo z mačkami, pa so manj verjetno alergični na jajca, pšenico in sojo.

Petelini lahko prepoznajo svoj odsev

Oktobra so raziskovalci našli dokaze, ki kažejo, da petelini lahko prepoznajo same sebe v ogledalu, ko so z njimi opravili klasični test samozavedanja pri živalih. (Med peščico živali, ki so prav tako opravile tako imenovani test z ogledalom, so opice, delfini, sloni, srake in vrane.)

Raziskovalci upajo, da bodo njihove ugotovitve spodbudile ljudi, da ponovno premislijo o inteligenci drugih živali. »[Kokoši] so veliko pametnejše, kot mislite,« je za The New York Times povedala soavtorica študije Sonja Hillemacher. Dejansko so prejšnje raziskave nakazovale, da znajo šteti in so sposobne empatije.

Ljudje lahko pravilno uganemo pomen gest šimpanzov in babunov

Ljudje morda še vedno razumemo geste, ki jih izvajajo opice – še posebej šimpanzi in babuni– čeprav jih sami več ne uporabljamo. Raziskava, objavljena v reviji PLOS Biology, je pokazala, da smo kljub našemu odmiku od drugih opic ohranili »predniški sistem« komunikacije.

Raziskovalci z Univerze v St Andrews na Škotskem so s pomočjo spletne igre preizkusili, kako dobro ljudje razumejo deset najpogostejših gest šimpanzov in babunov. Okoli 5.500 udeležencev si je ogledalo videoposnetke gest opic, nato pa so morali izbrati njihov pomen iz štirih možnih odgovorov. Ljudje so pravilno uganili pomen več kot 50 odstotkov časa.

»Ljudje brez kakršnegakoli usposabljanja in brez ogleda kateregakoli od izidov ali okoliških vedenj lahko razumejo, kaj pomenijo geste šimpanzov in babunov,« je povedala Kirsty E. Graham, ena od soavtoric študije.

Povzeto po Huffpost.com

Preberite tudi:

Novo na Metroplay: Smrt, žalovanje in posmrtno življenje | Katarina Nagode