Naredite te stvari v 30-ih – ko boste stari 50, si boste hvaležni!

26. 5. 2024
Deli
Vsi poznamo rek: »Če bi le takrat vedel/a, kar vem zdaj ...«  Žal se ne morete vrniti v preteklost in povedati mlajšemu sebi, kaj naj stori. Lahko pa začnete sprejemati modre odločitve, dokler ste dovolj mladi, in vlagati v svojo prihodnost. (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Vsi poznamo rek: »Če bi le takrat vedel/a, kar vem zdaj ...«  Žal se ne morete vrniti v preteklost in povedati mlajšemu sebi, kaj naj stori. Lahko pa začnete sprejemati modre odločitve, dokler ste dovolj mladi, in vlagati v svojo prihodnost.

Ne kadite, in če ste začeli, najdite način, da nehate

Kajenje je drago, smrdi in zagotovo povzroča zdravstvene težave. Ni druge poti. Če želite biti pri petdesetih zdravi, je ključno, da nehate kaditi, ko ste stari trideset. Seveda pa to ne gre na silo in čez noč. Poiščite si primerno pomoč, morda psihoterapijo, da najete vzroke za kajenje in jih postopoma spremenite. Če ne boste razrešili vzroka kajenje, boste samo našli drugo odvisnost. 

V to kategorija spada seveda tudi zdravo prehranjevanje. Predelana hrana je za naše zdravje prav tako nevarna kot kajenje.

Urejajte odnose s starši, brati, sestrami, sorodniki

Dandanes je vse preveč družin, ki so se oddaljile. Ljudje pozabljajo, kako pomembna je družina. Verjetno se ne strinjate o vsem z nekaterimi svojimi sorojenci, sorodniki ali morda starši. Toda družina vam lahko pomaga, da se naučite dragocene lekcije, kako se razumeti z ljudmi, s katerimi se ne strinjate glede vsega. Naučite se izražati svojo resnico in tisti, ki vas imajo resnično radi, bodo ostali. 

Redno se gibajte 

Vadba je postala priljubljen trend. Upravičeno. Vadba je namreč eden najboljših načinov za izboljšanje kakovosti vašega življenja. Če si ustvarite aktiven življenjski slog, ko ste v svojih tridesetih, ne boste imeli tako velikih težav z njegovim vzdrževanjem pri petdesetih. Seveda pa ni dobro tudi, če v tem pretiravate. Najdite pravo ravnovesje! 

Darilo za Sensa bralce: Brezplačen priročnik s skrivnostmi tradicionalne kitajske medicine

Začnite varčevati denar, četudi le malo

To je morda dolgočasen, zastarel in neprivlačen predlog, vendar je eden najbolj dragocenih. Varčujte denar v svojih tridesetih, če imate dovolj razpoložljivega dohodka. Nekaj ga lahko enostavno shranite za kasnejšo uporabo v življenju.

Bodite zadovoljni s tem, kar imate

Sreča je tisto, kar šteje največ. Če ste zadovoljni s tem, kar imate, boste malo manj verjetno postali milijonar. Toda zagotovo boste bolj srečni. In tudi če boste nekako postali zelo bogati, boste znali bolj uživati. Toda ne hrepenite po milijonih samo zato, da bi jih imeli.

Dovolj spite

Poskrbite za ustrezno količino spanja. Izogibajte se svetlim zaslonom pred spanjem. Hodite spat ob istem času in vstajajte ob istem času. 

Ne odlašajte z uresničevanjem največjih ciljev

Če želite napisati knjigo, storite to. Če želite pridobiti drugo ali nadaljnjo izobrazbo, zagotovo to storite. In če želite spremeniti svojo kariero, ne odlašajte s tem življenjskim ciljem. Začnite danes.

Skrbite za svoje zobe

Redno obiskujte zobozdravnika. Poskrbite, da boste zdravili karies, ko se pojavi. Težave z zobmi s časom samo poslabšajo, popravki, kot so prevleke in vsadki, pa so neprijetni in,  iskreno rečeno, dragi.

Delite z drugimi

Podarite kaj drugim, saj vsi nimajo vsega, kar potrebujejo. Dajte tistim, ki so v stiski. Kakorkoli dajete, naredite to s srcem in dušo. Ne pričakujte ničesar v zameno.

Zbirajte spomine, ne stvari

Ne zapravljajte življenja za zbiranje stvari. Spomini za razliko od stvari ne zbledijo in jih ne more jih uničiti ogenj. Za vami ostanejo za vedno.

Preberite 10 knjig na leto

Nihče pri petdesetih letih ne reče: »Želim si, da bi več časa preživel/a pred televizijo in igral/a videoigre«. Mnogi pa pravijo: »Uh, želim si, da bi več bral/a.« Vaši možgani se nikoli ne nehajo razvijati, zato poskrbite, da bodo zaposleni. In to pomeni vsaj 10 knjig na leto.

Potujte ali raziskujte, ko lahko

Potovanja in raziskovanja vam bodo spremenila življenje in vas popeljala na kraje, ki vam bodo razkrili veliko novega o vas in svetu.

Naučite se pomiritvene tehnike

Meditacija, dihalne vaje in pa najdete svoj ritual za pomiritev. Vzame vam lahko le majhen del časa v dnevu. Nekaj minut, nič več. Sprememba, ki jo boste doživeli, pa je lahko neprecenljiva.

Povzeto po Successconsciousness.com 

Preberite tudi:

Novo na Metroplay: Neoliberalna država, ki privatizira javno dobro, potrebuje ženske | dr. Darja Zaviršek