Pozor! Te fraze zelo radi uporabljajo čustveni manipulatorji

7. 4. 2024
Deli
Če poznate njihove taktike, se boste lažje zaščitili pred njimi. (foto: Shutterstock)
Shutterstock

Psihološke raziskave nakazujejo, da so nekateri ljudje zelo spretni pri skrivanju svojih pravih namenov. Ti čustveni manipulatorji so vešči v manipuliranju ljudi, da dosežejo, kar želijo.

Manipulatorji želijo vplivati na druge ali, še bolje, jih nadzorovati, ne glede na to, ali gre za romantični, prijateljski ali profesionalni odnos. Pri tem se močno zanašajo na nepoštenost in skrite motive. Ko ste manipulirani, vam je odvzeta zmožnost, da sami sprejemate odločitve.

Po mnenju psihologov manipulatorji najraje uporabljajo določene fraze, da pridobijo zaupanje nekoga in dobijo, kar želijo.

Preberite še: 5 stavkov, s katerimi lahko premagate manipulatorja

1. "Zakaj se te stvari vedno dogajajo meni?"

Osrednja tema vseh zgodb o nesreči, ki jih delijo čustveni manipulatorji, je "ubogi jaz". Vsaka dolga, razvlečena zgodba, ki jo povedo, se bo večinoma osredotočila na krivice, ki se jim dogajajo. Če jih lahko poslušate dovolj dolgo, boste opazili, da nič, ampak res nič nikoli ni njihova krivda.

Po drugi strani pa čustveno zreli ljudje priznavajo, da so odgovorni za svoja dejanja in ne igrajo žrtve.

2. "Nehaj biti tako občutljiv/a."

Na seznamu stvari, ki jih nikoli ne bi smeli reči svojemu partnerju med prepirom, je "Nehaj biti tako občutljiv/a" zagotovo med prvimi desetimi. Morda se zdi kot nedolžen komentar, vendar je to dejansko subtilna oblika manipulacije.

Ko manipulator to reče, je njegov cilj zanikati vaša čustva. Tako vas označi za "preveč občutljivega/o", hkrati pa minimizira vašo reakcijo in zavrača vaša čustva. Psihologi temu pravijo gaslighting, tehnika, ki jo manipulativni ljudje uporabljajo, da vas prisilijo, da dvomite v svoje zaznavanje resničnosti ali celo v svojo zdravo pamet.

Ampak ne, niste preveč občutljivi, če prepoznate, da se nekdo igra z vašimi čustvi v svojo korist.

3. "Zakaj ne moreš razumeti šale?"

To je tesno povezano z s prejšnjim primerom, vendar namesto da bi vas čustveni manipulator obtožil, da ste preveč občutljivi, želi, da verjamete, da vam manjka smisel za humor.

To je klasična manipulativna tehnika. Ta fraza, pod pretvezo nedolžnega draženja, lahko povzroči, da se počutite slabo ali krivi, ker ste užaljeni zaradi njegove "šale".

Preberite še: 4 stavki, ki jih uporabljajo pasivno agresivni manipulatorji

4. "Res mi je nerodno prositi ..."

"Ampak ..." In vedno bo sledil "ampak". Manipulatorjem je ta fraza všeč, ker se zdi, da jim je izjemno težko za nekaj prositi, vendar so izčrpali vse druge možnosti, vi pa ste njihova zadnja rešitev.

S tem uvodom v svojo prošnjo manipulatorji nameravajo izkoristiti vašo empatijo, tako da bo skoraj nemogoče reči ne, ne da bi izpadli kot velikanski kreten. Človek je v obupni situaciji – kako bi ga lahko zavrnili?

Strokovnjaki se strinjajo, da manipulatorji uporabljajo obratno psihologijo, tako da vam dajo priložnost, da rešite situacijo, medtem ko mislite, da je bila to ves čas vaša ideja. In seveda ste veseli, da lahko pomagate, ker to počnejo dobri ljudje, ko je nekdo v škripcih.

Zato je zelo pomembno, da razumete te manipulativne tehnike. Pohvalno je pomagati ljudem v stiski, vendar je tudi bistveno, da vas manipulativne fraze ne zavedejo in ne kalijo vaše presoje.

5. "Tega še nikoli nisem delil/a z nikomer drugim."

To je klasična fraza, ki jo manipulatorji radi uporabljajo, verjetno zato, ker odlično deluje.

Tehnike manipulacije ne morejo delovati brez zaupanja in nenamernega sodelovanja žrtve. Na srečo za njih (in ne tako srečno za nas) ima večina manipulatorjev dar, da hitro sklepajo prijateljstva in pridobijo zaupanje. In ta fraza je eden najučinkovitejših načinov, kako to dosežejo.

To je razlog: ko vam nekdo zaupa nekaj globoko osebnega, česar "še nikoli ni delil z nikomer drugim", odpre svoje srce in je ranljiv. To je prikupno in celo laskavo.

Možno pa seveda je, da se tak človek samo pretvarja. Manipulator, ki je tako odprt in iskren, vas spodbuja, da se odzovete enako. Poznavanje vaših slabosti pa mu olajša nadzor nad vami.

Povzeto po Hackspirit.com

Ne spreglejte tudi:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk