Izšel je članek sistematičnega pregleda vseh trenutnih dokazov o antioksidativnih, protivnetnih in protirakavih lastnostih ... INGVERJA!
Da se svetovno prebivalstvo pospešeno stara, je znano dejstvo. Staranje, ki velja za naraven, fiziološki, a zelo zapleten in večfaktorski proces, s seboj prinaša številne telesne in duševne prizadetosti,, pa tudi bolezni, povezane s staranjem. S podaljševanjem pričakovane življenjske dobe gre zato v populaciji slednjih pričakovati več.
Medtem ko 80 % starejših ljudi trpi za s starostjo povezano boleznijo, kot je sladkorna bolezen, hipertenzija ali srčna bolezen, jih ima 50 % vsaj dve s starostjo povezani bolezni. Staranje dejansko uvrščamo med 'dejavnike tveganja' za številne bolezni, vključno z rakom, sladkorno boleznijo, osteoartritisom ter srčno-žilnimi in nevrološkimi boleznimi.
In prav tu nastopi naravnost čudežna naravna sestavina, za katero je vse več znanstvenikov prepričanih, da bi lahko s pridom preprečevala in celo zdravila s starostjo povezane negativne procese in bolezni.
Ljudje že tisočletja uporabljajo zelišča za zdravljenje različnih bolezni. Klinične študije in epidemiološki podatki pa kažejo, da lahko nekateri rastlinski naravni izdelki tudi zares zmanjšajo ali odložijo molekularno in celično razgradnjo v teku časa in tako podaljšajo dolgoživost pri ljudeh.
Ingver v zdravilstvu
Ingver (Zingiber officinale) je član družine rastlin Zingiberaceae, ki izvira iz jugovzhodne Azije.
Že stoletja so azijska domorodna ljudstva, predvsem na Kitajskem in v Indiji, uživala ingver na različne načine, kot začimbo in sladilo v lokalni kuhinji ter kot zeliščno zdravilo za zdravljenje številnih bolezni. Natančneje, v tradicionalni kitajski, indijski in ajurvedski medicini se verjame, da ima ingver terapevtske učinke. Med drugim se uporablja kot zdravilo za lajšanje kašlja zaradi izkašljevalnega delovanja za rahljanje in izločanje sluzi. Ingver se uporablja tudi za lajšanje bolečin, zdravljenje slabosti, bruhanja in zastrupitev ter za lažjo prebavo.
Trenutno je znano, da ingver premore močne antioksidativne, protivnetne in protitumorske lastnosti, njegovo učinkovitost pri profilaksi in zdravljenju bolezni prebavil, srca in ožilja, dihal in nevroloških bolezni pa je dokazalo že več raziskav.
Užitni del rastline je korenika. Ljudje ingver uživajo na različne načine, pogosto s pridom tudi posušenega in zmletega.
Suhi ingver v prahu je znan tudi kot Sonth v hindujščini, Sonti v telugu, Soonth v gudžaratščini, Suntha v maratščini in Shunti v Kanadi.
Nedavne študije so pokazale, da ima suhi ingver v prahu celo boljše biološko delovanje v primerjavi s surovim in to brez povezanih stranskih učinkov. Tudi v zdravilstvu je od nekdaj veljalo, da je šunta močnejša od surovega ingverja.
Dokazana zdravilnost
Dokazov, ki kažejo, da ingver omogoča zdravo staranje, zmanjša obolevnost in podaljša zdravo življenjsko dobo, zlepa ne zmanjka.
Študije sicer že več kot tri desetletja poročajo, da so antioksidativne, protivnetne, protimikrobne, protitumorske in antihiperholesterolemične lastnosti bioaktivnih spojin v ingverju tiste, ki so odgovorne za njegove zgoraj omenjene zdravstvene koristi.
Nova meta-študija je vse te raziskave vzela pod drobnogled in te dni postregla z navdušujočim poročilom o vseh raziskanih dobrobitih ingverja.
Izkazalo se je, da ingver v osnovi ščiti pred vsemi številnimi naslednjimi nadlogami staranja:
- zmanjšuje vnetja
- znižuje lipidno peroksidacijo in prostaglandine (iz semenskih olj)
- ščiti pred težkimi kovinami
- ščiti pred poškodbami DNK in rakom
- deluje nevroprotektivno
- zmanjšuje kardiovaskularna obolenja
- povečuje testosteron
- ščiti pred reproduktivnim upadom
- ščiti črevesje
Seznam je dovolj vseobsežen, da je naravnost navdušil prav VSE.
This study on ginger is absolutely insane...
— Carnivore Aurelius ©🥩 ☀️🦙 (@AlpacaAurelius) December 19, 2024
Basically protects against every negative of aging and modern society:
- lowers inflammation
- lowers lipid peroxidation and prostaglandins (from seed oils)
- protects against heavy metals
- protects against DNA damage & cancer
-… pic.twitter.com/grR5u2lesv
Celotno študijo si lahko preberete na PMC PubMed Central.
Preberite si tudi:
- Kirurg trdi, da z uživanjem TE HRANE zmanjšate tveganje za RAKA
- Čokoladno zdravilo: kakav ščiti pred učinki stresa in nezdrave prehrane