Nasvet babic: Operite si lase s TEM zeliščnim čajem

Že babice so vedele, da lahko koprivo uporabimo kot sredstvo za izpiranje las! 

Nasvet babic: Operite si lase s TEM zeliščnim čajem (foto: shutterstock) shutterstock
23. 2. 2023

Z napredkom tehnologije vse več uporabljamo preparate, ki so narejeni umetno. Zdravila, kreme, mila, šamponi... Na trgu danes najdemo že malo morje izdelkov za najrazličnejše težave in namene, k sreči pa je na voljo tudi vse več res kvalitetnih izdelkov, ki imajo neverjetne učinke. A ob vsem tem pozabimo, da včasih lahko odlične rezultate dosežemo ravno takrat, ko se vrnemo k naravi.

Ena izmed takih "čudežnih rastlin" je nedvomno kopriva.

Nekateri ljudje jo uporabljajo pri blaženju alergijskih reakcij, zbijanju povišane temperature, lajšanju prebavnih težav, spodbujanju cirkulacije, ali pa samo preventivno, saj je odličen vir vitaminov in antioksidantov. Ima pa kopriva lahko pozitivne učinke tudi za naše lase. 

Pomaga proti izpadanju las

Koprivo so že naši predniki zelo dolgo nazaj uporabljali proti izpadanju las. Če imate težave z izpadanjem las, vam lahko pomaga uživanje koprivinega čaja, lahko pa si tudi privoščite masažo lasišča s koprivinim oljem. 

Pospešuje obnovo las

Ne samo, da kopriva preprečuje izpadanje las; pomaga vam lahko tudi pri rasti novih las. Koprivini listi vsebujejo kremen in žveplo, kar pripomore k temu, da so vaši lasje bolj svetleči in zdravi. Če pri negi las uporabljate izdelke z izvlečki koprive, vam bodo lahko lasje hitreje rasli, prav tako pa pobarvani lasje z uporabo koprive pridejo hitreje nazaj na svojo naravno barvo.

Pomaga v boju proti prhljaju

Masaža lasišča s koprivo je lahko izjemno učinkovito tudi proti prhljaju. Različne "koprivine maske" si vmasiramo na lasišče in pustimo čez noč. Uporabo koprive proti prhljaju svetuje tudi vse več frizerjev in veliko industrijskih izdelkov proti prhljaju vsebuje ravno koprivo.

Kako lahko koprivo uporabljate?

Najenostavnejši način je, da koprivine liste namočite v vrelo vodo, jih precedite in pustite, da se voda ohladi. Slednjo nato uporabite kot sredstvo za izpiranje las – bodite pozorni na to, da vodo uporabite res po celotnih laseh, od korena do konic. Takšno izpiranje naj bi bilo učinkovito tudi proti lasem, ki se hitro mastijo.

Lahko pa si pripravite tudi kakšno domačo masko ali olje za lase. V kokosovo olje vmešajte posušene koprivine liste, zmes vmasirajte v lasišče in pustite čez noč. Zjutraj izperite. 

Podobno lahko naredite tudi s svežimi koprivinimi listi; zmeljite sveže liste in jih vmasirajte v lasišče, nato pa izperite.

Če pa nimate želje, da bi si izdelke pripravljali sami doma, jih seveda lahko kupite. Poiščite kvalitetne izdelke, ki vsebujejo koprivo ter sledite navodilom na embalaži.

Izkoristite sončne dneve za sprehod v naravi, zraven pa poiščite in naberite koprivo ter poskrbite za zdravje svojih las. Pazite le, da se med pobiranjem ne spečete – priporočamo uporabo zaščitnih rokavic. 

Poglejte si še:

Recept za koprivno juho

Žvrkljanje olja - ena od najmočnejših oblik zdravljenja, ki iz telesa sesa viruse, bakterije in glivice

ali pa Kako narediti domačo zobno pasto?