Obnašanje alkoholika: le redkim uspe odvisnost dolgo dobro skrivati

14. 5. 2024 | Uredništvo
Deli
Obnašanje alkoholika: le redkim uspe odvisnost dolgo dobro skrivati (foto: profimedia)
profimedia

Alkoholizem ni nujno takoj zelo očiten. Še posebno funkcionalni alkoholiki lahko dolgo časa odlično skrivajo svojo odvisnost, saj navzven delujejo povsem normalno in uspešno opravljajo svoje vsakodnevne obveznosti. 

Obstajajo nekateri subtilni znaki, ki razkrivajo odvisnost.

Najprej so tu fizični znaki, med katerimi prednjačijo spremembe videza, vonj po alkoholu in spremembe teže.

Nekateri znaki, po katerih lahko sklepamo, da ima človek težave z alkoholno odvisnostjo so rdeče oči, napihnjen obraz, tresenje rok ali izrazito znojenje brez očitnega razloga. Prekomerno pitje razkriva tudi alkoholni zadah, ki vztraja kljub uporabi ustne vodice ali žvečilnih gumijev. Težave z odvisnostjo pa pri nekaterih posameznikih razkriva še nenadno povečanje ali zmanjšanje telesne teže.

Ljudi, ki imajo težave z odvisnostjo od alkohola, razkrivajo tudi vedenjski znaki. Značilno je, da skušajo svojo težavo skriti, zato funkcionalni alkoholiki pogosto pijejo sami in skrivajo alkohol na nenavadnih mestih, da bi prikrili svojo porabo.

Imajo tudi številne izgovore za svoje pitje, s katerimi skušajo težavo prikriti tako drugim kot sami sebi. Najpogosteje se zgovarjajo na stres, praznovanja ali druge 'zahteve' družabnega življenja.

Pri alkoholikih je že vzpostavljena nekakšna rutina pitja. To je bodisi vsakodnevno (tekom let tudi celodnevno) ali ob določenih urah (to je lahko zjutraj ali pa po službi).

Jasen znak, da je odvisnost postala močnejša od njih, je, da ko začnejo piti, s tem težko prenehajo in pogosto spijejo več, kot so nameravali.

In potem so tu še čustveni znaki, kot so spremenljivo razpoloženje, izogibanje družbi in vse več težav v odnosih.

Povečana razdražljivost, tesnoba, depresija ali nenadni izbruhi jeze so lahko posledica alkoholizma. Funkcionalni alkoholiki se lahko pričnejo izogibati druženju z družino in prijatelji, še posebej, če ti ne pijejo ali nasprotujejo pitju. 

Bližnji in prijatelji bodo morda opazili tudi, da je posameznik postal bolj konflikten in prepirljiv, lahko se zdi distanciran ali je popolnoma izgubil zanimanje za odnose.

Slej ko prej začnejo trpeti tudi njihovo delo in finance.

Kljub temu, da opravljajo svoje delo, lahko funkcionalni alkoholiki postanejo manj produktivni, zamujajo roke ali delajo več napak. Vse pogostejši postajajo izostanki z dela ali družabnih dogodkov zaradi mačka ali drugih težav, povezanih z alkoholom. Nekateri funkcionalni alkoholiki se lahko pričnejo izogibati odgovornostim tako, da z delom odlašajo ali zanemarjajo svoje dolžnosti tako doma kot v službi.

Tu so nato še finačni znaki, kot so povečani stroški, ki so povezani z nakupom alkohola, in izposojanje denarja, da bi financirali svojo odvisnost.

Prepoznavanje teh znakov je prvi korak k pomoči funkcionalnemu alkoholiku.

Če sumite, da je nekdo v vaši bližini funkcionalni alkoholik, je pomembno, da pristopite k situaciji z razumevanjem in podporo. Spodbujanje posameznika, da poišče strokovno pomoč, je ključnega pomena za njegovo okrevanje.

"Zasvojenost ni ne izbira ne bolezen. Izvira iz človekovega obupnega poskusa rešiti težavo: težavo duševnega trpljenja, neobvladljivega stresa, izgubljene povezanosti, izgube nadzora, globokega nezadovoljstva s samim seboj. Skratka, je brezupen poskus rešitve težave človeškega trpljenja." - dr. Gabor Mate

Ko odvisnost človeka uniči

Posledice dolgotrajne odvisnosti so lahko strašne.

Amy Winehouse, britanska pevka in kantavtorica, je postala svetovno znana zaradi svojega izjemnega talenta in edinstvenega glasu. Njena glasba, ki je mešala elemente jazza, soula in R&B, je osvojila številne nagrade, vključno s petimi nagradami Grammy za album 'Back to Black'. Kljub svojemu uspehu je bila znana tudi po svojem burnem življenju, zaznamovanem z odvisnostjo od alkohola in drog.

Amy Winehouse je že od začetka svoje kariere kazala znake težav z zlorabo substanc.

Njena odvisnost od alkohola in drog je močno vplivala na njeno zdravje in kariero. Pogosto je odpovedovala koncerte in se znašla v težavah z zakonom. Kljub poskusom rehabilitacije in zdravljenja se ni mogla trajno otresti odvisnosti. 

Umrla je 23. julija 2011 zaradi zastrupitve z alkoholom. Stara je bila komaj 27 let.

Kronično prekomerno pitje & zdravje

Kako hitro se bodo posledice alkoholizma poznale na zdravju, se razlikuje od posameznika do posameznika.

Količina popitega alkohola in postostost pitja tu seveda igra veliko vlogo, a gre dodati, da so nekateri ljudje že genetsko bolj nagnjeni k razvoju težav, ki so povezane z uživanjem alkohola.

Za škodljive učinke alkohola so dovzetnejši mladi ljudje, ženske in ljudje z že obstoječimi drugimi zdravstvenimi težavami ali slabšim splošnim zdravjem.

Kljub tem razlikam lahko nekatere zdravstvene posledice začnejo nastajati že po nekaj mesecih do nekaj letih rednega prekomernega pitja.

Tu je nekaj primerov:

 • Maščobna jetra se lahko razvijejo že po nekaj tednih težkega pitja. Alkoholni hepatitis in ciroza jeter se razvijeta po daljšem obdobju.
 • Tveganje za visok krvni tlak, kardiomiopatijo in srčne bolezni se poveča po nekaj letih prekomernega pitja.
 • Kronično pankreatitis lahko nastane po več letih rednega pitja.
 • Tveganje za različne vrste raka, vključno z rakom na ustni votlini, grlu, požiralniku, jetrih in dojkah, se poveča z dolgotrajnim pitjem.
 • Alkoholizem poškoduje nevrone v možganih in lahko vodi v trajne težave s spominom, učenjem in izvršilnimi funkcijami.
 • Dolgotrajno pitje lahko privede do razvoja ali poslabšanja duševnih motenj, kot so depresija, anksioznost in bipolarna motnja.

Alkoholizem ljudi osebnostno spremeni

Alkoholiki pogosto razmišljajo iracionalno. Težko se soočajo z realnostjo in razvijejo izkrivljene poglede na situacije, kar lahko vodi v napačne odločitve in konflikte.

Ker je alkohol inhibitor, se ljudem ob opitosti zmanjšuje osebnostne zavore, kar lahko vodi v tvegano vedenje, impulzivnost in povečano agresivnost.

Bližnji in prijatelji lahko opazijo, da alkoholiki vse pogosteje prelomijo obljube in se zatekajo k lažem, da bi prikrili svojo odvisnost, česar pred tem niso počeli. Takšno vedenje nato vodi v globoko nezaupanje in občutke izdaje med bližnjimi.

Pomoč bližnjih

Razumevanje psiholoških in odnosnih vplivov alkoholizma je ključno za učinkovito podporo alkoholiku. Tukaj je nekaj korakov, ki jih lahko naredite:

 1. Izobraževanje: Razumevanje bolezni alkoholizma pomaga pri boljši podpori alkoholiku. Preberite literaturo, obiščite strokovnjake in se udeležite podpornih skupin.
 2. Postavljanje meja: Jasno postavite meje in pričakovanja glede sprejemljivega vedenja. To pomaga zaščititi vašo dobrobit in daje alkoholiku jasno sliko posledic njegovega vedenja.
 3. Spodbujanje zdravljenja: Motivirajte alkoholika, da poišče strokovno pomoč. Psihoterapija, skupine za samopomoč in medicinsko zdravljenje so ključni za okrevanje.
 4. Podpora zase: Skrbite za svoje duševno zdravje. Podporne skupine za družinske člane alkoholikov (npr. Al-Anon) ponujajo čustveno podporo in nasvete za obvladovanje stresa.

Rešitev iz pekla odvisnosti je mogoča

Otroštvo ameriškega igalca Roberta Downeyja Jr. je bilo precej težavno in zaznamovano z nesrečnimi dogodki. Njegov oče, Robert Downey Sr., je bil znan filmski režiser in igralec, ki je sina že zelo zgodaj uvedel v svet zabave in, žal, tudi drog.

Robert Downey Jr. je prvič poskusil marihuano pri komaj šestih letih, ko mu jo je dal njegov oče. To zgodnje srečanje z drogami je postavilo temelje za Downeyjeve kasnejše težave z odvisnostjo.

Težavno otroštvo in stalna izpostavljenost drogam so prispevali k njegovim dolgotrajnim bojem z odvisnostjo, ki so močno vplivali na njegovo osebno in profesionalno življenje.

V 90. letih prejšnjega stoletja je bil Downey večkrat aretiran zaradi posesti drog in se soočal s številnimi pravnimi težavami. Njegova odvisnost je privedla do odpovedi več igralskih projektov in izgub zaposlitve. Vendar se je v začetku 2000-ih let odločil za korenito spremembo. S pomočjo rehabilitacije, terapije in podpore družine ter prijateljev je uspel premagati odvisnost.

Downey se je vrnil na filmska platna z veliko vnemo in je kmalu postal eden najbolj iskanih igralcev v Hollywoodu. Njegova vloga Iron Mana v Marvelovih filmih je postala ikonična in mu prinesla svetovno slavo ter priznanje. Danes je Robert Downey Jr. pogosto omenjen kot navdihujoč primer, kako se lahko posameznik otrese odvisnosti in doseže izjemen uspeh kljub težki preteklosti.

"Vse odvisnosti so povezane z bolečimi izkušnjami. Bolečina je v središču vseh odvisniških vedenj. Prisotna je pri hazarderjih,  odvisnikih od interneta, odvisnikih od nakupovanja, deloholikih ... Rana morda ni povsod enako globoka in je bolečina znosnejša, morda celo popolnoma skrita – vendar je tukaj." - dr. Mate Gabor

Holističen pristop dr. Mateja Gaborja

Naj za konec prispevka omenimo še dragocen doprinos k področju razumevanja in zdravljenja odvisnosti priznanega kanadskega zdravnika in avtorja, ki je znan po svojem delu na področju zasvojenosti, travme in duševnega zdravja.

Dr. Gabor Mate je tekom let dela z odvisniki prišel do spoznanja, da v središču vseh zasvojenosti tičijo minule travmatične izkušnje in čustvena bolečina.

Nekaj ključnih točk, ki jih dr. Mate izpostavlja glede povezave med travmo in odvisnostjo, vključujejo:

 1. Travma kot osnova za odvisnost: Dr. Mate trdi, da so vse oblike odvisnosti – bodisi od alkohola, drog, hrane, iger na srečo ali dela – poskusi posameznika, da bi se soočil s čustveno bolečino in travmo. Zasvojenost vidi kot obliko samozdravljenja, kjer ljudje iščejo začasno olajšanje od svojih trpljenj.
 2. Čustvena bolečina in pomanjkanje povezanosti: Poudarja, da ljudje, ki se soočajo z odvisnostjo, pogosto izkušajo globoko čustveno bolečino in občutek nepovezanosti z drugimi. Odvisnost je pogosto posledica poskusov pobega pred temi občutki izolacije in osamljenosti.
 3. Razumevanje otroštva: Mate meni, da mnoge travme izvirajo iz otroštva, ko so otroci še posebej ranljivi za negativne izkušnje. Te travme lahko vključujejo zlorabo, zanemarjanje, ločitev od staršev ali kakršnokoli situacijo, kjer otrok ne dobi potrebne čustvene podpore.
 4. Potreba po sočutju in razumevanju: Namesto obsojanja in kaznovanja ljudi z odvisnostmi, dr. Mate zagovarja pristop, ki temelji na sočutju, razumevanju in podpori. Verjame, da je pomembno prepoznati čustveno bolečino, ki vodi v zasvojenost, in nuditi okolje, kjer se lahko ljudje počutijo varne in sprejete.
 5. Holistični pristop k zdravljenju: Zdravljenje odvisnosti mora po Matejevem mnenju vključevati celosten pristop, ki upošteva telesne, čustvene in duševne potrebe posameznika. To vključuje delo na ozaveščanju travme, razvijanje novih strategij za obvladovanje čustvene bolečine in gradnjo podpornih odnosov.

Dr. Mate svoje ideje pogosto razlaga v knjigah, kjer podrobneje preučuje svoje ugotovitve in izkušnje pri delu z ljudmi, ki trpijo za odvisnostjo.

Preberite si tudi:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk