Če imate težave z želodčno kislino, se obvezno izogibajte tem živilom

5. 5. 2024
Deli
Z odrekanjem tem živilom boste ustvarili nekakšen varen prostor za prebavo. Ko se bo to zgodilo, bi morali zaznati olajšanje prebavnih motenj in drugih neprijetnih simptomov po obroku. (foto: Profimedia)
Profimedia

Z odrekanjem tem živilom, še posebej petim klasičnim sprožilcem ‒ kofeinu, gaziranim pijačam, citrusom, čokoladi in alkoholu ‒ boste ustvarili nekakšen varen prostor za prebavo. Ko se bo to zgodilo, bi morali zaznati olajšanje prebavnih motenj in drugih neprijetnih simptomov po obroku.

Gazirane pijače

Sem spadajo tudi vse sladkane in dietne osvežilne pijače, mineralne vode in vode z okusom.

Kava in čaj

To še zlasti velja za ustekleničeni ledeni čaj, ki je poln kislih konzervansov.

Citrusi

Sem spadajo limona, limeta, pomaranča, grenivka in ananas. To so izjemno kisli sadeži z vrednostjo pH, nižjo od 4. Citruse lahko v primeru težav z želodčno kislino uživate le kot dodatek živalskim beljakovinam zaradi okusa, na primer za mariniranje ribe ali piščanca.

Paradižnik

Čeprav ima veliko likopenov, ki so naravni antioksidanti, je za bolnike z refluksom zaradi velike vsebnosti kisline neprimeren in vneten, saj aktivira in sprošča pepsin.

Kis

Ta pomembna začimba je zaradi procesa fermentacije izjemno kisla, vse različice – vključno z jabolčnim kisom – pa so aktivatorji pepsina.

Vino

Vse vrste alkohola sproščajo spodnjo zapiralko, poleg tega pa je vino zelo kislo, na pH-lestvici med 2,9 (belo vino in roze imata pH 3,3) in 3,9.

Kofein

Kofein slabi spodnjo zapiralko in povečuje izločanje kisline v želodcu.

Čokolada

Ta slaščica z visoko hranilno vrednostjo je še posebej nevarna za bolnike z zgago. Vsebuje metilksantin, ki slabi spodnjo zapiralko in spodbuja nastajanje klorovodikove kisline v želodcu. Če ste čokoholik, lahko namesto čokolade poskusite rožiče, ki so naravni nadomestek čokolade in prav tako okusni v domačih sladicah.

Mentol

Mentol je močno sredstvo proti vetrovom, a hkrati sprošča spodnjo zapiralko, zato ga je odsvetovano uživati v vseh različicah ‒ kot začimbo ali dodatek v žvečilnih gumijih in bombonih.

Surova čebula in česen

Tudi ta slabi spodnjo zapiralko in odpirata vrata refluksni kislini. Čebula je tudi fruktan, kar pomeni, da povzroča absorpcijo vode v črevesju in s tem napenjanje. Med prebavo se sproščajo plini, še zlasti če jo uživamo surovo.

Povzeto po knjigi Odpravite težave z želodčno kislino 

Preberite tudi:

Novo na Metroplay: "Kar naenkrat se liki začnejo obnašati po svoje" | Tadej Golob o pisanju kriminalk