MODRA SOBA z Majo Megla: Stane Klemenc o alpinizmu, ekstremnih podvigih in polarnih krajih

Podkast lahko poslušate tudi:

Prisluhnite pogovoru o alpinizmu in osvajanju najvišjih vrhov, o izzivih polarnih pokrajin in ekstremnih podvigih na Everestu, Grenlandiji, Arktiki in severnem tečaju ter južni Antarktiki, pa tudi v Afriki, Novi Gvineji, Patagoniji in Čilu. Vsepovsod je plezal in hodil. Tudi sam! 

MODRA SOBA z Majo Megla: Stane Klemenc o alpinizmu, ekstremnih podvigih in polarnih krajih (foto: sensa) sensa
8. 6. 2022

Ker pa je profesionalni fotograf, je iz odprav prinesel dragoceno zbirko fotografskih pričevanj.

Stane Klemenc (1950) je alpinist, gorski reševalec, gorski vodnik, profesionalni fotograf, kajakaški trener. S plezanjem se je začel ukvarjati pri 20 letih. Stal je na najvišjih vrhovih vseh celin, razen na Everestu. Poskušal ga je osvojiti dvakrat. Leta 1979 so ga ustavile ozebline, leta 1996, istega dne, ko v grozljiv vihar odnesel osem življenj (kar je bilo ekranizirano v filmu Everest iz leta 2015; z južne strani sta goro naskakovali dve večji odpravi: prva pod vodstvom novozelandskega alpinista Roba Halla, druga pod vodstvom Američana Scotta Fischerja; oba sta umrla, ko sta v kaosu snežnega meteža skušala rešiti svoje manj izkušene stranke). Na dan tega viharja leta 1996 je Stane sestopil z Everesta zaradi ozeblin Dava Karničarja, ki je načrtoval smučanje z Everesta (slednjemu je kot prvemu na svetu uspel podvig kasneje leta 2000). Stane se je posvetil osvajanju še drugih nedostopnih krajev. Grenlandijo je obiskal na šestih odpravah (prvič leta 1981). Osvojil je njen najvišji vrh in prečil otok z zahodne na vzhodno obalo. Bil je tudi v drugih polarnih pokrajinah: na severnem tečaju (prvi Slovenec, ki ga je osvojil), Antarktiki, v Sibiriji. A tudi v Novi Gvineji, v puščavi, v Afriki in na trekingih po Patagoniji na jugu Argentine. Skratka vsepovsod. Stane živi v Bohinju. Svoje bogate izkušnje s področja alpinizma in polarnih odprav z dragocenim izborom fotografij je predstavil v monografijah Ledene sanje in Gore.

Voditeljica MAJA MEGLA je dolgoletna novinarka, avtorica, založnica in publicistka.

Vstopite v prostor modrosti!
MODRA SOBA je prostor neskončne širine in globine, človeške iskrenosti, modrosti, duhovnosti in najrazličnejših življenjskih (pre)izkušenj, ki jih voditeljici iskreno razkrivajo vedno zanimivi sogovorniki. Je prostor najrazličnejših idej in nazorov, ki razpirajo nova obzorja in odstirajo tančice naše nevednosti.

Vabljeni k poslušanju preteklih pogovorov: