MODRA SOBA z Majo Megla: Maša Kagao Knez o rasizmu in plesu; kako je biti temnopolta Slovenka

Pogovor o afriškem in sodobnem plesu ter o rasizmu, ksenofobiji, predsodkih in nestrpnosti. Kako je biti Slovenka temnejše polti z gostimi, temnimi, skodranimi lasmi? O opazkah, neumnih vprašanjih, neprimernih dotikih in odraščanju v sredini, kjer si vedno vidno drugačen. Pretemen. In še o poti v Burkino Faso, kjer je spoznala drugi del družine. Tudi tam je bila tujka. Presvetla.

MODRA SOBA z Majo Megla: Maša Kagao Knez o rasizmu in plesu; kako je biti temnopolta Slovenka (foto: sensa) sensa
22. 6. 2022

Podkast lahko poslušate tudi tukaj: 

Maša Kagao Knez (1978) je plesalka, koreografinja, plesna pedagoginja in gledališka ustvarjalka. S plesom je odraščala ob ustvarjalnosti svoje mame, plesalke in koreografinje Jasne Knez. Izobraževala se je na šoli za tradicionalne in sodobne afriške plese v Parizu, diplomirala na Akademiji za ples v Ljubljani in magistrirala na AGRFT (smer umetnost giba). Dobri dve desetletji ustvarja avtorske predstave ter sodeluje s številnimi gledališči in avtorji. V zadnjih letih je stalna sodelavka režiserke Ivane Djilas. Delovala je v kulturno-umetniškem društvu Baobab, s katerim je soustvarjala mednarodni festival afriške kulture Baofest. Od leta 2015 je umetniška direktorica zavoda za kulturne dejavnosti Studio 25, v katerem poučuje sodobni ples in afriške plese. Ker je temnopolta, četudi hči slovenske matere, rojena in živeča v Sloveniji, se vse življenje sooča s predsodki, stereotipi in rasizmom. Te tematike se je lotila tudi v svoji letošnji zadnji plesni predstavi Črna koža, bele maske, ki je bila premierno uprizorjena v novomeškem Anton Podbevšek Teatru. A nisva začeli s koncem, temveč sva se najprej odpravili k začetkom, v otroštvo.

Vstopite v prostor modrosti!
MODRA SOBA je prostor neskončne širine in globine, človeške iskrenosti, modrosti, duhovnosti in najrazličnejših življenjskih (pre)izkušenj, ki jih voditeljici iskreno razkrivajo vedno zanimivi sogovorniki. Je prostor najrazličnejših idej in nazorov, ki razpirajo nova obzorja in odstirajo tančice naše nevednosti.

Voditeljica MAJA MEGLA je dolgoletna novinarka, avtorica, založnica in publicistka.

Vabljeni k poslušanju preteklih pogovorov: