MODRA SOBA z Majo Megla: Marko Pavliha o prebujanju v duhovni svet in težkih preizkušnjah

6. 7. 2022
Deli
MODRA SOBA z Majo Megla: Marko Pavliha o prebujanju v duhovni svet in težkih preizkušnjah (foto: sensa)
sensa

Pogovor o prebujanju v duhovni svet. Kaj sploh je duhovno? Kako nas brusijo težke preizkušnje otroštva in odraslosti? O spopadu z lastnimi demoni in senčnimi deli svojih osebnosti. O razvijanju drugih kvalitet, ki niso umske, kot sta intuicija in čuječnost. Kako živeti celostno in etično v času ekstremnega narcisizma in patološke sebičnosti?

Pogovor lahko poslušate tudi tukaj

Marko Pavliha (1962) je pravnik, profesor na Fakulteti za pomorstvo in promet, nekdanji poslanec, pisec in publicist. Je avtor ali soavtor 44 knjig, med katerimi so tako strokovne kot tudi literarne. Pavlihizmi in slična čivkanja brez tviterja je knjiga aforizmov, ki nasmejejo. Pritisni na tipko Človek je zbirka že objavljenih kolumen. Nekaj knjig je esejističnih. Dvanajst pred dvanajsto (Ali za norost je zdravilo le modrost) je zbir sedmih esejev, ki se berejo kot nekakšna navodila za moralno in etično življenje v sedanjem svetu. V delu Nismo rojeni le zase razmišlja o temeljnih vrednotah našega bivanja in o vsem, kar v pehanju za materialnim bogastvom, ugledom in prestižem, velikokrat ne znamo ali nočemo videti. Lani je izšla še esejistična zbirka Onkraj materialističnega prepričanja, ki je bila nominirana za Rožančevo nagrado leta 2021. Je kot preplet duhovnih in znanstvenih spoznanj, modrosti in znanja iz vseh kultur in religij, iz zgodovine in sodobnosti.

Marko živi na Obali. Kjerkoli je mogoče, omeni svojo ljubo soprogo Ester, hčerko Gajo in sina Benjamina. Tako je bilo tudi v najinem pogovoru. Dogovorila sva se, da se tikava. Občutek domačnosti in bližine je vedno prijeten.

Vstopite v prostor modrosti!
MODRA SOBA je prostor neskončne širine in globine, človeške iskrenosti, modrosti, duhovnosti in najrazličnejših življenjskih (pre)izkušenj, ki jih voditeljici iskreno razkrivajo vedno zanimivi sogovorniki. Je prostor najrazličnejših idej in nazorov, ki razpirajo nova obzorja in odstirajo tančice naše nevednosti.

Voditeljica MAJA MEGLA je dolgoletna novinarka, avtorica, založnica in publicistka.