MODRA SOBA z Majo Megla: Dan Podjed, kako človeka spreminjajo tehnologije in družbena omrežja

21. 7. 2022
Deli
MODRA SOBA z Majo Megla: Dan Podjed, kako človeka spreminjajo tehnologije in družbena omrežja (foto: sensa)
sensa

Pogovor o vplivu tehnologij, spleta, mobilnih naprav in družbenih omrežij na človeka in družbo. O nastajanju nove kaste svetovnih bogatašev. O družbi nadzora in sledenju našim navadam, željam, spletnim brskanjem. O zasutosti z informacijami, ko se izgublja sled, kaj je kredibilno in kaj ni, kaj je resnica.

O pojavu spletnih vplivnežev in naraščajoči potrebi po razkazovanju. O razraščanju narcisistične družbe, v kateri je narcisizem (četudi je patologija in osebnostna motnja) postal nova normalnost. O igranju lažnega jaza in naraščajočem spletnem bullyjingu, izživljanju med vrstniki. Pred zasloni preživimo več kot 9 ur! Nismo aktivni in večino časa presedimo. Kakšen sodobni človek nastaja in kakšno je njegovo življenje?

Podkast lahko poslušate tudi tukaj: 

Dan Podjed (1975) je znanstveni sodelavec na Inštitutu za slovensko narodopisje pri Znanstveno-raziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti in izredni profesor za področje kulturne in socialne antropologije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Raziskovalno se posveča razmerju med ljudmi in tehnologijami, izolaciji v kriznih časih ter razvoju trajnostnih izdelkov in storitev po meri ljudi. Vodil je več nacionalnih in mednarodnih raziskovalnih projektov.

Leta 2019 je izdal odmevno knjigo Videni, v kateri je pojasnil, zakaj se vse več opazujemo in razkazujemo s pomočjo pametnih telefonov in drugih naprav. Leta 2020 je izšla njegova knjiga Antropologija med štirimi stenami, v kateri je širši javnosti predstavil, kako je spoznaval družbo in sebe med pandemijo covid-19.

Vstopite v prostor modrosti!
MODRA SOBA je prostor neskončne širine in globine, človeške iskrenosti, modrosti, duhovnosti in najrazličnejših življenjskih (pre)izkušenj, ki jih voditeljici iskreno razkrivajo vedno zanimivi sogovorniki. Je prostor najrazličnejših idej in nazorov, ki razpirajo nova obzorja in odstirajo tančice naše nevednosti.

Voditeljica MAJA MEGLA je dolgoletna novinarka, avtorica, založnica in publicistka.