MODRA SOBA z Majo Megla: Lia Bordon o transspolnosti in tranziciji iz moškega v žensko

8. 9. 2022
Deli
MODRA SOBA z Majo Megla: Lia Bordon o transspolnosti in tranziciji iz moškega v žensko (foto: sensa)
sensa

Pogovor o tem, kako je biti transspolna oseba. Kako se je počutiti tuje v svojem telesu in se doživljati kot ženska v telesu moškega? Kako je biti obkrožen z družino in prijatelji ter se čedalje močneje zavedati, da nisi to, kar si? Kako je zbrala moč za priznanje sebi in bližnjim ter kako velik je pritisk morebitne zavrnitve ali zasmehovanja? In tudi o zahtevni poti tranzicije, postopnih in dolgotrajnih tudi telesnih sprememb v nasprotni spol. Danes je Lia. Nekdaj je bila Janez.

Pogovor lahko poslušate tudi v avdio različici:

Lia se je rodila kot Janez 19. aprila 1979 kot prvi otrok v kmečki družini v Križah pri Tržiču. Družina je živela v skladu s tradicionalnimi vrednotami, kot je recimo vodilo 'kar seješ, to žanješ'. Že od sedmega leta se je Janez zavedal, da je drugačen. Spoznanje, da bi se moral roditi kot deklica, je bilo nenaravno, zato ga je potlačil za naslednjih 35 let. Pravi: 'Ko nekaj potlačimo, tisto sicer izgine, a v nas ostane nemir'. Po gimnaziji je študiral kriminalistiko in opravil magisterij. Bil je novinar na Radiu Slovenija, se ukvarjal z nepremičninskimi projekti za različna podjetja ter vodil Gasilsko šolo pri Centru za obveščanje Republike Slovenije.

Po dveh izgorelostih se je znašel v precepu, kako dalje. Odločil se je za študij transpersonalne psihoterapije in se posvetil iskanju odgovorov na temeljna vprašanja: kdo sem, zakaj sem tu, kaj je moj namen. Spoznaval je različne zdravilne energijske tehnike, se posvetil raziskovanju psihedelikov ter njihovih učinkov na naše psihično in telesno zdravje. Predlani je začel s tranzicijo v žensko in postal Lia.

Voditeljica MAJA MEGLA je dolgoletna novinarka, avtorica, založnica in publicistka.

Vstopite v prostor modrosti!
MODRA SOBA je prostor neskončne širine in globine, človeške iskrenosti, modrosti, duhovnosti in najrazličnejših življenjskih (pre)izkušenj, ki jih voditeljici iskreno razkrivajo vedno zanimivi sogovorniki. Je prostor najrazličnejših idej in nazorov, ki razpirajo nova obzorja in odstirajo tančice naše nevednosti.

Vabljeni tudi k poslušanju preteklih pogovorov: