Nevrokirurg Vinko Dolenc o sodni krivici, možganih in človeku (nov PODKAST Modra soba)

23. 11. 2022
Deli
Nevrokirurg Vinko Dolenc o sodni krivici, možganih in človeku (nov PODKAST Modra soba) (foto: sensa)
sensa

Pogovor o pionirskih operativnih posegih, o možganih in zavesti, pravi (in ne lažni) znanosti, farmakoterapiji in sodobni medicini ter povezanosti vsega živečega (biocentrizem). A tudi o večdesetletni sodni kalvariji na sodiščih v Izraelu in v Sloveniji, ki se je končala z razsodbo Evropskega sodišča za človekove pravice v Strasbourgu. To je oktobra letos razsodilo v prid dr. Dolencu, slovenskemu sodišču pa naložil plačilo odškodnine.

Pogovor lahko poslušate tudi v AVDIO obliki TUKAJ:

Od 19:30 minute do 52:00 minute o sodni kalvariji od operacije, tožbe na izraelskem sodišču, zapletov v Sloveniji, izraelske sodbe in  slovenskega priznanja do posledic in razsodbe v Strasbourgu.

Profesor dr. Vinko Dolenc (1940) je vrhunski in svetovno priznani slovenski nevrokirurg, ki ga uvrščajo med pionirje mikronevrokirurgije. Po njem se imenuje kar devet operativnih postopkov, njegove knjige pa so temeljni učbeniki o kirurgiji lobanjskega dna. Je prejemnik številnih nagrad in priznanj, tudi Srebrnega reda za zasluge Republike Slovenije in nazadnje oktobra letos nagrade za »izjemen doprinos k evropski nevrokirurgiji«, ki mu jo je podelilo Evropsko združenje nevrokirurških društev (EANS).

Je redni član SAZU, član Evropske akademije znanosti in umetnosti ter član drugih tujih in mednarodnih akademij. Vključen je v številna združenja nevrokirurgov in druge vodilne nevrokirurške ustanove. Je ambasador slovenske znanosti v svetu. Medicino je študiral v Ljubljani, opravil specializacijo iz nevrokirurgije, magistriral in doktoriral. Od leta 1985 do 2011 je bil predstojnik Nevrokirurške klinike pri UKC Ljubljana in profesor kirurgije na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani, kjer je vodil tudi nevroanatomski laboratorij, v katerem je učil nevrokirurge z vsega sveta.

Na začetku svoje kariere se je dr. Dolenc ukvarjal z mikrokirurškimi posegi na perifernem živčevju. S pridobljenim znanjem se je nato lotil počenih anevrizem v možganih in med prvimi na svetu zagovarjal posege v akutnem stanju. Potem je začel operirati del možganov (kavernozni sinus), ki ga do takrat sploh niso operirali. Prvič je tak poseg predstavil na mednarodnem kongresu leta 1981.

Operiral je več kot 10.000 ljudi v različnih državah, od Japonske, Kitajske, Pakistana, Indije, Avstralije, Nove Zelandije, v skoraj vseh latinskoameriških državah, v dvaindvajsetih ameriških zveznih državah in vseh evropskih. Tisočim je rešil življenja. Leta 1992 je operiral tudi izraelskega državljana. Operacija je bila uspešna, vendar se je zapletlo po njej in je pacient ostal invaliden. V Izraelu so zato dr. Dolencu sodili, slovensko sodišče pa je sodbo leta 2013 priznalo.

Že takrat leta 2013 je Inštitut za primerjalno pravo na Pravni fakulteti Univerze oblikoval neodvisno strokovno mnenje z vrsto pomislekov o (ne)pravičnosti izraelskega sojenja. Dr. Dolenc je kljub temu neuspešno izpodbijal slovensko priznanje izraelske sodbe in ko je izčrpal vsa pravna sredstva v Sloveniji, se je obrnil še na Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) v Strasbourgu, ki je oktobra letos razsodilo njemu v prid ter Sloveniji naložilo plačilo odškodnine.

Voditeljica MAJA MEGLA je dolgoletna novinarka, avtorica, založnica in publicistka.

Vstopite v prostor modrosti!
MODRA SOBA je prostor neskončne širine in globine, človeške iskrenosti, modrosti, duhovnosti in najrazličnejših življenjskih (pre)izkušenj, ki jih voditeljici iskreno razkrivajo vedno zanimivi sogovorniki. Je prostor najrazličnejših idej in nazorov, ki razpirajo nova obzorja in odstirajo tančice naše nevednosti.

Vabljeni tudi k poslušanju preteklih pogovorov: